Avengers Recenze filmu Doctor Strange

Recenze filmu Doctor Strange

Recenze filmu Doctor Strange

Příběh talentovaného neurochirurga Stephena Strange, který musí po tragické autonehodě odložit své ego a naučit se tajemství skrytého světa mysticismu a alternativních dimenzí. Filmoví kritici hodnotí nový snímek od Marvelu kladně. Jak se líbil redaktorům Edny?


36 0
18.11.2016

@Blackhand47XD

Doctor Strange patřil odjakživa mezi mé nejoblíbenější hrdiny a tak jsem měl od filmu velká očekávání. Naštěstí můžu říct, že mě nezklamal. Samotný děj je sice jako přes kopírák, ale díky té omáčce a efektům to tvoří zcela originální kousek.

Začal bych zhodnocením efektů a akce, která film posouvá mezi špičku a dělá z něj jeden z pilířů budoucí generace filmů. Samotné myšlenky, jež film nabízí, jsou v mnoha ohledech hodně pravdivé. Pro člověka zabývajícího se filosofií a duchovnem bude film velice zábavnou podívanou. Humor mi chvílemi přišel dosti nucený, ale nijak výrazně mi to nevadilo.


Strangeův origin je pojat stručně a jasně, film si drží tempo a nemá snad jedinou pasáž, kde byste se nudili. Stephen v podání Benedicta je skvělý a přestože byl mým favoritem pro tuto roli Ethan Hawke, jsem s výběrem spokojený. Prastará, Wong i Mordo jsou taktéž fajn, jen je škoda, že nám pořádně nepředvedli i menší čaroděje jako jsou Daniel Drumm nebo Tina Minoru.

Hlavního záporáka a jeho parťáky tvůrci opět nevyužili, jediným plusem byl stínový hráč Dormammu, jehož jsme neviděli naposledy.

Těžko určit, na jaké místo bych film v žebříčku zařadil. Jedno je ale jisté, něco podobného v blízké době nedostaneme. 10/10

@Kuppi

Takže Země má teď i kouzelniky? ptá se Thor. Díky Marvel Studios už ano a to v podobě legendární komiksové postavy Doctora Strange. Čtrnáctý projekt Marvel Cinematic Universe byl ale oproti předešlým výjimečný, protože nám představil svět magie, mysticismu, alternativních dimenzí, ale také trochu filozofie a kung-fu.

Originální příběh doktora Stephena Strange z komiksů zpracovali do moderní doby velmi slušně. Děj působil svižně a nebyla v něm pasáž, která by vás vysloveně nudila. Svým způsobem byl film natočen na styl prvního Iron Mana, kde hlavní postava projde z nuly až k hrdinovi (from zero to hero). Přílišná dávka humoru však místy nefungovala.

Studio si na dlouhou dobu upsalo Benedicta Cumberbatche, který ztvárnil čaroděje opravdu skvěle. V jeho podání je Strange v pevných rukou. Sekundovala mu neméně známá Tilda Swinton jako Prastará, kterou zahrála perfektně. Vyvrátila tak pochybnosti lidí, kteří Marvel kritizovali za obsazení keltské postavy do čistě asijské role.

Škoda však nevyužitých padouchů. Baron Mordo byl vykreslen jinak než jeho komiksová verze. Své zlo tedy naplno vypustí až v dalším filmu. Kaecilius v podání Madse Mikkelsena sice měl pádné argumenty, chyběl však důvod, kvůli kterému se do Kamar-Taj vydal. My jsme ho sice znali díky komiksu, který vyšel před premiérou filmu, ale nemohli to v krátkosti zakomponovat i do děje? Některým se také nelíbilo to, jak na stříbrném plátně vypadal Dormammu. Možná se v budoucnu ještě dočkáme podoby, která bude bližší komiksu.

Psychedelické záběry legendárního Steva Ditka vykreslili tvůrci ve filmu perfektně. Filmový štáb si ve střižně dal na efektech záležet a vůbec nebudu překvapen, když film nominují na Oscara za vizuální efekty. Chvála putuje i na adresu skladatele Michaela Giacchina, jehož soundtrack byl podle mého názoru nejlepší od filmu Captain America: Návrat prvního Avengera.

Doctora Strange nám představili důstojně a věřím, že jeho další příběhy budou už jen lepší. Já osobně hodnotím film známkou 7,5/10.

@tom99

Marvel znovu nestřelil vedle a dokázal skvěle prodat i nového hrdinu, kterého upřímně v porovnání s ostatními hrdiny zase tolik Evropanů nezná. Studio znovu potvrdilo, že dokáže z každého svého hrdiny vytřískat maximum a vodu proměnilo opět ve víno.

Film si diváka nezíská pouze skvělými akčními scénami, hudbou, vtipem či příběhem. Vše je totiž na podobném stupni jako u ostatních Marvelovek. Film má ovšem něco, co ostatní nemají – originalitu. A to dost velkou. Ještě jsem asi neviděl tak povedené kouzlení, vysvětlení všech možných čár a kouzel, astrálního světa, dimenzí a hlavně ohýbání reality. Ano, pár motivů si film vzal z Počátku, ale z většiny je Doctor Strange opravdu originálním dílem.

U Marvelu se většinou sází na jistotu a jede se přes kopírák (i když to lidi neustále baví sledovat), Strange je ale příjemnou výjimkou. Film má mouchy a příběh nemusí být bez chybičky, ale díky té originalitě a odvážnosti s klidným svědomím dávám filmu 8/10.

@Valada06

Premiéru Doctora Strange jsem s napětím očekával už několik let. Zbožňuju ho od té doby, co se poprvé objevil v jednom z dílů klasického animovaného Spider-Mana.

Benedict Cumberbatch v roli doktora Stephena Strange zcela exceluje a oblíbil jsem si i Tildu Swinton v roli Prastaré. Plášť levitace s vlastní osobností si pro sebe krade celé scény a opravdu dokáže pobavit. Zato Mordo ani zloduch Kaecilus se moc nepředvedli, jejich role byly na můj vkus dost nevýrazné, vložené do filmu jen z povinnosti. Věřím ale, že Mordo si reputaci spraví v dalším filmu.

Efekty byly dechberoucí. Je to jeden z mála filmů, na které opravdu stojí za to jít ve 3D. Akční sekvence vypadaly opravdu nádherně, ale občas jsem se v nich trochu ztrácel. Už se nemůžu dočkat, až si film znovu pustím v pohodlí domova. 9,5/10

Film můžete ohodnotit i vy v jeho profilu.

FOTO: Marvel Studios

Thumbnail Play icon

Diskuze /38

rockysiburger

Vskutku povedené hodnocení od Blackhand47XD.??? Dát 10/10 a přitom mít připomínky na záporáky, humor a děj jak přes kopírák. Inu jsme jen lidé :-)

#2 Blackhand47XD
18.11.2016 | 10:48:26
Blackhand47XD

#1 rockysiburger: Každý produkt má své nedostatky. Kdybychom se jenom ohlíželi za chybami, tak by nás nemohlo nic bavit. Já se přes chyby ve filmu přenesl, přeci jen, který dnešní film je dostatečně originální. Strange to dokázal aspoň na poli efektů a akce.

#3 rockysiburger
webmaster
18.11.2016 | 11:33:58
rockysiburger

#2 Blackhand47XD: To každopádně má. S tím souhlasím. A samotnému mi vadí lidé, kteří jenom hledají chybu kde se dá, ale bohužel dát 10/10 a mít k tomu výhrady a vyzvednout v hodnocení hlavně efekty a akci. To mi prostě nejde do hlavy :-)

#4 Blackhand47XD
18.11.2016 | 11:39:13
Blackhand47XD

#3 rockysiburger: Další plus u mě film má za skvělé zpracování asi mého nejoblíbenějšího hrdiny, chyby tedy zahalil takový „opar štěstí“. :)

#6 rockysiburger
webmaster
18.11.2016 | 11:46:32
OlafDark

Animovaný Doctor Strange z r. 2007 se mi líbil více. Epileptické prezentace alternativních dimenzí, u kterých jsem stejně pochytil tak 5 % všech detailů, zbytečně sebraly filmu minutáž, kam mohli dát vystřižené scény ze Strangeova studia.

webmaster
18.11.2016 | 12:42:38
rockysiburger

#4 Blackhand47XD: Tak to pak chápu. Mě se to líbilo. Hlavně Adele :-)

18.11.2016 | 15:33:25
Ratemus

Není to rozhodně nejlepší film od MCU, ale rozhodně je v něm něco, co v jiných filmech není a je toho hodně…Určitě co se týče vizuálu tak to je prostě onanie, kouzla a hraní si s realitou a prostorem, to prostě jsem nikde líp neviděl, opravdu výborné…ten origyn mi přišel tak nějak moc rychlý ale nevadí, je to prostě podle klasické šablony ala první Iron man, ale není to tak nudné, to rozhodně ne…všichni herci to zvládají skvěle a věřím jim jejich role a hlavně Benedict je prostě výborný…potom mi udělalo radost, že toto je asi jediný film od MCU kde vidíte mrtvé nevinné lidi, prostě opravdové následky padoucha…Dark Dimension je přesně jako v komiksech vizuální nálož a Dormammu byl tedy opravdu výborný, mně se tedy líbil…co se týká humoru, já se upřímně zasmál, nebylo ho hodně a nebyl nucený (například u serie Iron man jsem se zasmál jen jednou u celé serie, nebo u Two days of Ultron) humor není laciný ale přirozený…padouch? no jako líbil se mi ale nebyl nejlepší ani nejhorší, takový klasický průměr, větší strach jsem měl z Yellojacketa například, na druhou stranu bylo směšné že jej Strange porazil s půlkou výcviku.....Jde vidět, že si s tím pohrály hodně, vizuálně je to skvělé, zrod je podle šablony prostě klasika ale pořád lepší origin než Iron mana a potitulkové scény jsou skvělé, konečně obě dvě jsou k něčemu …jako nový přírůstek do MCU skvělá práce, ale bohužel, na deset to není, podle mě tak 8/10.......

jinak film se odehrává v rozmezí Iron mana 2 do Civil war možná…ten plukovník o kterém se mluví v radiu je ten z Iron mana 2 a ne Rhodey z Civil war, a ještě jedna věc, hůl Morda se kterou bojuje se jmenuje Staff of Tribunal nebo tak nějak…teoreticky odkazuje na bytost Living Tribunal, jedna z nejmocnějších bytostí Marvelu

#8 Elhonzo #37 Kalam
18.11.2016 | 16:39:52
Elhonzo

#7 Ratemus: Celý film se odehrává v rozmezí jednoho roku. A to roku 2016. Na začátku filmu už stojí Avengers Tower (která vznikla až po prvních Avengers) a Strange má doma diplom z roku 2016.

#13 Ratemus
18.11.2016 | 17:06:13
sFík

Jdou někde splašit komixy v češtině?

#10 Blackhand47XD
18.11.2016 | 19:22:24
Blackhand47XD

#9 sFík: Na Comicspointu mají ještě komiks Bezejmenná země, bezbřehý čas, jenž vyšel v rámci UKK. Po komiksu Přísaha by ses asi pak musel kouknout na bazary.

webmaster
18.11.2016 | 19:33:31
Kuppi

Doctor Strange is so smart, he saves the game before he fights the boss.

#14 PecaCZE
webmaster
18.11.2016 | 20:08:40
PecaCZE

Vision má jeden kámen a Strange další, mě zajímá jak se k těm kamenům dostane Thanos.

#13 Ratemus
18.11.2016 | 20:55:48
Ratemus

#12 PecaCZE: Visiona zabije a vezme si jej a Strangovi prostě vezme Oko
#8 Elhonzo: Fiege sám potvrdil že ten plukovník je ten z IM2, tak já nevim potom…

vyšel u nás Bezbřehý čas a Přísaha ale jinak se často objevuje v mnoha komiksech o u nás vyšly

#14 PecaCZE #15 Elhonzo
18.11.2016 | 21:39:34
PecaCZE

#13 Ratemus: Dobrý, přesně tak jsem si to představoval :)

#11 Kuppi: Najednou mě napadlo, že se to podobá filmu Next :D

18.11.2016 | 21:40:55
Elhonzo

#13 Ratemus: Můžu poprosit o zdroj. Nějak to nemůžu najít.

#16 Ratemus
18.11.2016 | 22:01:00
Ratemus

#15 Elhonzo: pokud to chceš nové tak si nejspíš připlatíš ale tedy to máš

http://kupkomiks.cz/…-marvel-1-60

http://kupkomiks.cz/…y-komplet-34

potom je ještě v Hulk proti světu, Padlý syn, opravdu se často vyskytuje

#18 Elhonzo #19 SMASH!
18.11.2016 | 22:09:15
nowas

všiml jsem si jedné věci na filmu.. když Strange jede na tu konferenci nebo co.. tak mu chlápek u telefonu nabízí práci kde by spravil týpka kterej má zničené obratle po testu bojového obleku.. což je scéna z IronMana 2.. takže by se dalo časově zařadit.. kdy se +/- Strange začal učit magii :-D

19.11.2016 | 0:20:50
Elhonzo

#16 Ratemus: Já myslel odkaz na to kde Feige říká že se to odehrává kolem IM 2 :-D

#20 Ratemus
19.11.2016 | 0:23:05
SMASH!

#16 Ratemus: Ještě je jeden a to http://kupkomiks.cz/…y-komplet-13 Já osobně jsem si Doctora Strange oblíbil již v mém prvním komiksu vůbec a to v The Incredible Hulk: Tiché výkřiky (UKK 11 – č. na hřbetě knihy), kde jsem měl tu čest s tímto mágem. Filozofie Hulka a DC byla úžasná. !

#20 Ratemus
19.11.2016 | 10:14:15
Ratemus

#19 SMASH!: Tiché výkřiky mě moc nebavily, ale nebyly uplně nejhorší, ty staré komiksy z 60 let mě vůbec nebaví, většinou je ani nerozbalím, jen si je dám do knihovny…Strange hodně vystupuje v komiksu Infinity, nebo v celé sáze Infinity saga, která obsahuje několik dílů ohledně Thanose, podle kterých se inspruje A3 a A4
#18 Elhonzo: počkej musím to najít, dej mi čas

#21 SMASH!
19.11.2016 | 10:32:46
SMASH!

#20 Ratemus: Aha, tak já teprv začínám, takže nemám takový přehled. :-) Jinak komiksy ohledně Thanose právě sháním. :-) Zatím mám jen jeden co vyšel v 2 řadě UKK. :-(

#22 Blackhand47XD #23 Ratemus
19.11.2016 | 11:19:08
Blackhand47XD

#21 SMASH!: Thanose by mělo být víc v třetí řadě UKK. Zatím ale těžko říct, zda vůbec vyjde u nás.

#24 SMASH!
webmaster
19.11.2016 | 11:24:09
Ratemus

#21 SMASH!: Thanose moc u nás v češtině není, a z třetí řady UKK je zvěřejněno jen pár titulů a není vůbec jistý jestli to u nás vyjde, ted vychází dvě řady současně černá UKK2 a červená řada ted začala Nejmocnější hrdinové marvelu, ve čtvrtek vyšla teprve sedmá kniha Hulk a druhá řada UKK skončí někdy příští červen a potom jestli začne třetí řada? kdo ví, ale je tam plno skvělých titulů Infinity, Death of Wolverine třeba......stáhni si Infinity ságu, v angličtině to jde celkem dobře číst, obsahuje to Thanos quest, Infinity Gauntlet, Infinity war, Infinity crusade, Infinity abyss a The end, přesně v tomto pořadí…kdybys potřeboval něco ohledně komiksů, ptej se

#24 SMASH!
19.11.2016 | 11:35:36
SMASH!

#22 Blackhand47XD: Jj, s tou třetí řadou UKK u nás si taký nejsem jistý, ačkoliv bych byl za ní velice rád. :-(
#23 Ratemus: Moc děkuji za tip. :-) Jsem rád, že jsou zde i lidi co čtou comicsy, hned to jdu omrknout. Z první UKK série mi chybí jen 7 kusů a z 2 si už jen vybírám a zatím jich mám 10. Co se týče NHM, tak tam mám zatím jen první 3 a včerejšího Hulka mi někdo v trafice nečekaně vyfoukl. :D

19.11.2016 | 12:54:58
Ratemus

hele UKK2 mi přijde jako velkej podraz na fanoušky. v první řadě byla hromada skvělých kusů s perfektní kresbou a na to prostě lidi slyšeli. Ve druhé řadě nejsou žádné pořádné tituly nic skvělého, teda zatím…jediné co tam za něco stálo byla Smrt Staciových, Daredevil, Sám Strach a Na příkaz Thanose jinak mě tam nic pořádně neoslovilo, ještě ti Spidermani zezačátku…moc se těším na Avengers vs Xmen a Válku Kree a Skrullů, to jsou skvělé příběhy, ale jinak je to převážně složený z původních starých komiksů a to mě nebaví, tuna bublin s dementními texty, rozhovory jak pro děti a zápletky toho nejlacinějšího typu…např. F4 Příchod Galactuse, toho příchodu se týkalo jen poslední dvaa sešity a ten zbytek předtím byl uplně o ničem a neskutečně nudnej…na druhou stranu třetí řada UKK vypadá výborně a je tam i plno poměrně nových titulů…jinak ted vyšla od Crwe Elektra, výborná kresba a navíc to napsal Frank Muller a nakreslil Bill Sienkiewicz,je sice trochu dražší ale vyplatí se to, výborný komiks

#26 SMASH!
19.11.2016 | 13:31:11
SMASH!

#25 Ratemus: Máš recht, to nebyl moc dobrý tah s tím pokračováním UKK. Lépe by udělali, kdyby hned navázali červenými NHM. Jinak, Elektru si zařadím na Wishlist, ale asi si bude muset počkat, jelikož teď jsem se zaměřil spíše na Star Wars knihy a nějaký ten komiks z UKK.

#27 Ratemus
19.11.2016 | 16:31:25
Ratemus

#26 SMASH!: kup si tohle http://leonclifton.cz/hledani?… ty dva omnibusy…Elektra je skvělá kniha, potom ještě můžu doporučit od marvelu serii Ultimates a omnibusy Daredevila

#28 SMASH!
19.11.2016 | 16:36:37
SMASH!

#27 Ratemus: Daredevila mám jen ze série UKK, ale takový omnibus by se v knihovničce vyjímal pěkně. Star Wars: Eskadru Rogue mám v plánu kupovat již tento měsíc a co se týče Boba Fetta, tak tam jsem se ještě nerozhodl. Z Omnibusů mám jen Letopisy rytířů Jedi 1, 2 a k tomu ještě všechny komiksové magazíny. Knih mám cca 45. :-) Jinak omlouvám se za spam, poněkud jsem odbočil o Avengers. :D

19.11.2016 | 17:45:54
Gorgan

Co třeba ten chlápek co měl jít na operaci s obratlema nebyl ten z IM2 ale z Luka Cage, ten jeho bratr jak proti sobě bojovali v poslední epizodě. Taky měl na sobě experimentální bojový oblek.

#30 Elhonzo
19.11.2016 | 18:42:42
Elhonzo

#29 Gorgan: To by šlo. Za předpokladu že by mu bylo 35 (což si nemyslím) a že je plukovníkem u letectva (což taky asi nebude).

19.11.2016 | 19:21:53
Ratemus

on ani Rhodey nevypadá na 35 už snad to musí znamenat že se nejedná o něj…jinak akorát jsem se vrátil z kina z druhé projekce…a je to už potvrzené, v MCU je Living Tribunal, jeho artefakt (hůl) používá Mordo

#32 Elhonzo
19.11.2016 | 23:28:22
Elhonzo

#31 Ratemus: Rhodeymu je v MCU 48. A Derrickson sám potvrdil že ten pacient není Rhodey, takže tak. Jinak na to jsi nemusel chodit znova do kina, je na to i klip :D A že LT v MCU existuje je logické, on existuje ve všech vesmírech najednou.

#33 SMASH! #34 Ratemus
20.11.2016 | 0:48:48
SMASH!

#32 Elhonzo: Já si také DS střihl 2×. :D Jednou 3D s dabingem a podruhé 2D s titulky a kdybych to měl srovnat, tak při 3 návštěvě kina bych šel jedině na 3D s titulky. :-)

20.11.2016 | 9:10:44
Ratemus

#32 Elhonzo: no kvůli tomu jsem tam rozhodně nešel, to přece nejsi tak hloupej aby sis to myslel…no s tim LT je to jasný, že jen nad všemi vesmíry ale šlo mi o to že jeho existenci potvrdili, stejně jako existenci Celestiánů…což znamená že na něj má MCU práva..ještě donedávna totiž MCU nemělo práva na Ega například, to si vyměnili z Foxem který Ega měl…takže takhle to myslím…

#35 Elhonzo
20.11.2016 | 12:26:04
Elhonzo

#34 Ratemus: It was a joke man…

#36 Ratemus
20.11.2016 | 15:28:02
Ratemus

#35 Elhonzo: that is ok

20.11.2016 | 16:54:04
Kalam

#7 Ratemus: jmenovalo se to přímo Staff of the Living Tribunal, takže to neodkazuje jen teoreticky, ale je to IMAO jasný důkaz, že Tribunál je v MCU…

22.11.2016 | 10:44:18
Ratemus

jj to myslím, ale do té doby se nevědělo zda v MCU je, zda na něj má MCU práva…ty jsi věděl že neměli práva na Ega? že to ještě do nedávna měl Fox? jak moc víš že práva na Kanga má Fox a ne Marvel?…jak to Mordo řekl bylo to hned jasné.....

23.11.2016 | 18:37:58
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nominuj Ednu na Křišťálovou lupu

Pomoz Edně usednout na trůn v kategorii Zájmové weby 

Hlasujte pro Ednu!

Reklama

Aktuální film

Spider-Man: Homecoming

Název: Spider-Man: Homecoming
Premiéra: 6.7.2017 (ČR/SR)
Režie: Jon Watts
Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Erik Sommers, Jon Watts, Chris McKenna
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Zendaya, Tony Revolori, Chris Evans, Laura Harrier, Martin Starr, Selenis Leyva, Donald Glover, Angourie Rice, Logan Marshall-Green, Hannibal Buress, Jon Favreau
Stopáž: 133 minut 

O FILMU | TRAILER | PLAKÁTY

VAŠE HODNOCENÍ

RECENZE | POSTŘEHY

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

Postavy