Avengers Recenze filmu Eternals

Recenze filmu Eternals

Recenze filmu Eternals

Snad i v těchto nelehkých časech si všichni udělali čas, aby se dostali do kin a podívali se na film Eternals. Film rozhodně stojí za návštěvu a pokud ještě váháte, rozhodně do kin zajděte. Taktéž se podívejte na naší recenzi, která obsahuje vše, proč byste film neměli vynechat.

15 4
2.12.2021

Jak už bylo ostatně řečeno z prvních postřehů, film Eternals je zcela jiným přírůstkem do MCU rodiny a odlišuje se od ostatních filmů ze série. Nicméně něco nového neznamená automaticky něco špatného, jak si mozí stále mylně myslí. Zatímco novináři ze zámoří především film zdecimovali, tak fanouškům se obecně film líbí. A dnes si rozebereme, jak se na film díváme my.

Na první dobrou film nevypadá jako klasický MCU snímek, což vůbec není na škodu. Ať už je to styl vyprávění, hudba, jednotlivé záběry a průlety nad lokacemi – vše působí zkrátka jinak a zde se krásně rýsuje rukopis režisérky Chloé Zhao, která zřejmě dostala maximálně volnou ruku. Možná až ve finále zbyteční Devianti nám připomínají, že se jedná o komiksový snímek jako takový. Pozorní diváci ovšem vědí, že ti nehrají ve filmu hlavní roli a zřejmě by se film dokázal i bez nich zcela obejít.


Co je velkým plus, tak rozmanité herecké obsazení. Veškeří herci byli vybráni s patřičnou péčí a zdálo se nám, že i herecké výkony byly zde o chlup lepší, než jsme u klasického blockbusteru zvyklí. Herci zvládali i pasáže, kde vůbec nemluvili, emoce jim čířili z obličejů. Zvlášť Richard Madden byl v těchto scénách naprosto dokonalý, nicméně dobrou práci odvedli i jeho kolegové. Jelikož nikdo z hlavních herců nepředvedl vyloženě slabší výkon, pochválit lze opravdu všechny.

(Postavy už máme vytvořené, nezapomeňte je ohodnotit. Foto: Disney)

I když ve filmu poznáváme deset nových postav, všichni se nám dostatečně představí. Téměř každá postava má svůj menší příběh v celém filmu a dočkáme se i jejich flashbacků. Možná dvě tři postavy přišly malinko s prázdnou, nicméně v tak rozsáhlém filmu o tolika postavách to vůbec nevadí. Během dvou hodin a půl je tak jednoduché postavy rozlišovat, znát jejich jména a něco o nich vědět. Když to srovnáme třeba s Hobitem a trpaslíky, kteří se nám pletli až do konce trilogie, tak je to zcela neporovnatelné.

Stylem vyprávění je film taktéž něčím jedinečný. Nemáme tu klasického záporáka, kterého je nutné porazit. Spíše tu máme tým, který na Zem přišel z určitého důvodu. Tento úkol byl zčásti splněn a nyní se čeká na návrat domů, který možná už nikdy nepřijde. Celý příběh je o interakci jednotlivých členů týmu, kteří zkrátka hledají své místo ve světě už i v tak ztracené společnosti, a zároveň hledají svůj skutečný úděl, proč byli posláni na Zem.

Závěrečná čtvrtina a zvrat v ději je rozhodně povedený. Pozorní fanoušci samozřejmě něco takového mohli tušit, nicméně troufneme si hádat, že pro většinu z nich se i tak jednalo o hezký, nenásilný a naprosto vhodný zvrat v ději. Ramin Djawadi připravil líbivý soundtrack a těch odkazů (nejen v jeho skladbách, ale v celém filmu) je na Game of Thrones opravdu hodně.

(O vtipné scény se staral především Kumail Nanjiani. Foto: Disney)

Už jen to, když Richard Madden či Kit Harington říkají postavě Sersi (což se v originále vyslovuje jako Cersei), že jí milují, tak to muselo vykouzlit všem fanouškům Her o trůny úsměv na tváři. Znovu bylo zbytečné podléhat jakékoliv mediální masírce, že ve filmu bude hodně sexu, bude se soustředit na diverzitu a upřednostňovat menšiny.

Nic z toho ve filmu není v takové míře, že by to působilo rušivým dojmem. Ano, máme tady jednu zcela nevinnou sexuální scénu a ano, máme tu jednoho gaye, naprosto sympatického týpka žijícího v poklidu se svou rodinou. Na celkový výsledek filmu ale tyto drobnosti nemají žádný dopad a jsou nám představovány v minimální a zcela stravitelné míře. Haló, které se kvůli tomu dělalo před filmem, bylo zcela zbytečné. Kevin Feige zřejmě stále ví, co dělá. A pochopitelně nějak musí reagovat na společenský tlak, ale rozhodně ne v takové míře, aby to zásadně ovlivnilo či narušilo výsledný film.

Co tedy říci závěrem? Eternals je doslova boží film, který se vymyká od všeho, co jsme kdy v MCU viděli. Je originální, má výbornou zápletku a představuje zajímavé postavy. Celý děj je nám nabízen průřezy ze současnosti a z minulosti a skvěle snímek dávkuje napětí a připravuje nás na závěrečný akt, kde nás čeká výborný zvrat. Jelikož jde o opravdu první film, který výrazně vybočuje od všech ostatních, tak tentokrát si snímek zaslouží plné hodnocení. Takových filmů bychom chtěli vidět více. Film si totiž lehce zamilují i ne pravidelní diváci MCU. A o tady přeci i šlo.

Hodnocení: 100%

Diskuze /26

AuroN

Jakože cože? To jsem asi byl na jinym filmu. :D Jako, dobře není to asi úplně průměrný film třeba na 50%, ale proboha, trochu soudnosti, na plnou palbu to není ani zdaleka. To by chtělo mnohem větší revoluci.

#4 Camaris
2.12.2021 | 18:26:50
SaSy

Súhlasím s hodnotením :)

2.12.2021 | 19:23:29
Ratemus

za mě taky výborné…mě to posadilo na prdel, což naposledy dokázal Endgame…za mě výborné

2.12.2021 | 19:55:54
Camaris

#1 AuroN: Tady mi to občas připadá, jako v nějaké sektě. Prostě bez ohledu na to, co je ve filmu špatně, tak když tam napíšou Marvel, oddaní věřící hodnotí 100%. Jako vážně to chcete srovnávat s nejlepšími filmy všech dob? Já souhlasím s novináři. Byl to utahaný, nudný film, který se marně pokoušel o nějakou hloubku. Dvě a půl hodiny času, obsahovalo 2 hodiny! plochých a tisíckrát ohraných dialogů o lásce a jak je lidstvo výjimečné. Akce skoro žádná a navíc 1/3 filmu, byli flashbacky. Potom tam bylo tolik postav, že scénáristi (4 lidi!) nevěděli co s nimi a tak se jedna před finále, prostě rozhodne odejít. Jako představte si, že by před finále Avengers, řekl třeba Hulk, " Já na to seru a jedu domů". Když doslova bojují o záchranu světa. Vrcholem pak bylo, když Sersi „magickým dotykem“, udělala z robota skutečnou holčičku. To už sem si fakt připadal že koukám na pohádku pro šesti leté děti. Moje hodnocení 30% jen za efekty a technickou stránku.

#5 Ratemus
2.12.2021 | 19:57:16
Ratemus

#4 Camaris: a ty sleduješ filmy prvním rokem, prostě pokud je to na 100% tak je to na 100% bez ohledu na to, zda jsou jiné filmy na 100% také, to s tím nemá nic společnýho a co jako že nejlepší filmy všech dob mají 100% to jako Eternals mít nemůže? pokud to dle jistých hledisek diváka splnuje tak proč ne? já to mám taky na 100% a že je to Marvel nehraje žádnou roli, taky mám třeba z tohoto roku 100% Dunu, Last Duel…vše diametrálně odlišné filmy..pokud opravdu máš za strop Macbetha a všechny další filmy odvíjíš od něj, tak je něco špatně

#6 Camaris
2.12.2021 | 20:16:22
Camaris

#5 Ratemus: Jak teda odlišuješ výjimečné filmy, které například definují žánr, když dáváš hodnocení 100% všemu co se ti líbí? Sto procent znamená bez chyby, dokonalé. Navíc, když hodnocení píše recenzent (tj admin webu) tak by měl být objektivní a do výsledného hodnocení by měl zahrnout vše.

#7 PecaCZE
2.12.2021 | 20:43:55
PecaCZE

#6 Camaris: Film jsem sice neviděl, ale jsem na straně ostatních v tom o čem se tu bavíte.

#8 Camaris
2.12.2021 | 21:23:35
Camaris

#7 PecaCZE: Když si film neviděl, tak si zajdi na imdb 68% csfd 71% nebo rotten 78%. Pak mi vysvětli jakou logiku má tvůj příspěvek.

#10 PecaCZE
2.12.2021 | 21:29:50
Camaris

""Filmová recenze má obsahovat stručné seznámení s dějem a postavami. Předpokládá se určitý přehled a znalosti o dané věci. Recenze není jen převyprávěním děje ani emocionální výlev. Podstatné je, že recenze je především zhodnocením, kritikou a pak subjektivním pohledem na věc.. Jde o kritiku věcnou, nezaujatou, bez zbytečných emocí. Přes subjektivní pohled je zapotřebí vycházet z faktů. Velmi důležitá je tudíž znalost podobných filmů, bez ní není možno srovnávat, chybí měřítko kvality.""

2.12.2021 | 21:54:59
PecaCZE

#8 Camaris: Logika je v tom, že se souhlasím s ostatními že tu plácáš nesmysly. Nemusím opakovat co ti napsali ostatní. Nemluvím o tom jaký tomu kdo dal hodnocení jak už jsem psal a jak už jsi stejně nepochopil. S rotten tomatoes se jdi víš kam, naprosto zbytečná stránka… milion lidí, milion chutí ! Pokud tomu chce dát redaktor 100% nikdo mu nebrání. Víš tomu se říká průměr, ty jsi napsal 30% hodnocení a redaktor 100% pak další a další lidí co tomu dali hodnocení a máš z toho těch tvých 71% na čsfd :D Píšeš o sektě jako MCU fanbase by někdo řekl, že musí být každá Marvelovka dobrá, ale tak to není. Já zase můžu říct, že při čtení tvýho příspěvku mě připadá že jsi v sektě co nesnáší všechny Marvelovky. Co je měřítko kvality… jak už se to ostatní snažili vysvětlit, to že jedno drama natočený před 30-ti lety bylo skvělý na 100% neznamená, že podle toho filmu musím srovnávat každý další drama, pak by se na tom odráželo hodnocení a to je naprostý nesmysl.

#11 Camaris
2.12.2021 | 22:11:41
Camaris

#10 PecaCZE: Srovnávají se podobné filmy. Takže když to srovnám s komiksovými adaptacemi od MCU, tak autor recenze to hodnotí jako nejlepší film. To znamená stejně, jako například infinity war. Jestli s tímhle souhlasí místní experti, tak to vážně nemá smysl řešit. Jinak tě zklamu, ale Marvelovky mám rád a sleduju je od prvního IronMana (2008). Několikrát sem viděl všechny filmy (26) a taky všechny hrané seriály. Právě proto můžu kriticky posoudit, že úroveň tvorby rapidně klesá a nechápavě se divit, jak málo stačí některým divákům.

2.12.2021 | 22:26:33
Raiden123

Otazka by mala byt spravne,preco by ste mali film Eternals vynechat…

Duovodov sa najde hned niekolko,ale to je uz na kazdom ako sa rozhodne…

2.12.2021 | 22:47:01
Svjatogor

Tohle je blockbuster, který se snaží tvářit chytře. Moc mu to nejde, dávám za 6,8/10, beru-li film jako zábavu. Bude-li z něj woke udérka uchcávat s tím, že toto je vzor pro Hollywood a jak se pro příště má vykládat evropská (tj. bílá) mytologie, film u mě (bohužel) klesne na 2/10, i když za to nemůže. :-\

2.12.2021 | 23:07:34
Khardoom

6/10 Víc rozhodně ne

3.12.2021 | 6:47:35
percival2

Já se teda rozhodl, že podle avíza tvůrců o „více rozmanitosti“ a recenze Franty Fuky (40% s výsledkem jen nuda a digibordel), za tento film tvůrcům výpalné v kině nedám.

Zkusil jsem první kinorip z uložto a trochu mi to připomínalo pornofilm z osmdesátých let, dal jsem jen prvních deset minut. Počkám si na BDrip, třeba u toho vydržím déle, ale nedoufám. Dodívám se jako na Black Widow jen z povinnosti kvůli možné návaznosti na MCU.

3.12.2021 | 7:14:19
Yann

Souhlasím. 10/10

3.12.2021 | 8:38:37
Railbot

LOL. Největší propadák. Firmy se zakoupenou licencí odmítají vyrábět merch a tady lítá 100 %.

#20 Carlos Matos
3.12.2021 | 8:54:12
Filadel

Jestli chcete dobrou recenzi této hrůzy, tak koukněte na ‚The Critical Drinker‘ na YouTube…

3.12.2021 | 8:55:10
Ratemus

Kde co, co se mi líbí, není na plný počet a je úplně jedno, zda něco co definuje žánr, je top a tedy zbytek nesmí mít top hodnocení protože víš co? To co definuje žánr, nemusí být top a proč? Protože je to věc vkusu, za mě je výborný film Eternals, ale to i např Hvězdná pěchota, diametrálně jiné filmy ale z hledisek které si já určuji jsou na plné hodnocení… děcka by neměly dostávat právo na komentáře, protože neumějí svést smysluplnou, dospělou a věčnou diskuzi. Je krásné jak se prostě jedinci neumějí smířit s odlišným vkusem a názorem druhých…

#21 Camaris
3.12.2021 | 11:18:43
Carlos Matos

#17 Railbot: Tohle asi není měřítko kvality, ale spíš popularity… tj. že si myslí že na tom nevydělaj (resp prodělaj)…

3.12.2021 | 12:09:10
Camaris

#19 Ratemus: Tak ještě jednou. **Hodnocením 100%, dáváš Eternals na stejnou úroveň, jako ty nejlepší filmy od MCU. Vážně si někdo myslí, že to bylo stejně kvalitní, jako Infinity War Nebo End Game? Pokud ano, tak asi moc nerozumí filmu a ani nechápe, jak fungují recenze.

3.12.2021 | 14:49:25
Ratemus

Líbí jak jsi přesvědčený o své pravdě která je nejspíš ta jediná…ano dávám to na stejnou úroveň, z jistých důvodů to mám na max hodnocení stejně jako jiné MCU filmy zase z jistých třeba jiných důvodů…to fakt není o tom kdo jak rozumí filmu ale o vkusu, proč si myslíš že zrovna ty tomu rozumíš?

#23 Camaris
3.12.2021 | 15:19:17
Camaris

#22 Ratemus: „ano dávám to na stejnou úroveň“

Tak to je

Click

3.12.2021 | 16:11:42
Ratemus

V pohodě, prostě jen nevíš co to znamená sto lidí sto chutí a že nikdo není znalec jediného správného vkusu…to je v pořádku…jen jsem asi už starej se dohadovat s děckama co to neznají

3.12.2021 | 18:08:26
Ratemus

Na ty odkazy se nepodívam, sorry nezajímají mě

3.12.2021 | 18:09:27
Saki

Neviděla jsem ještě letos Shang-chiho, takže když vynechám jeho, tak z toho, co letoš ještě vyšlo za superhrdinské filmy, byli Eternals nejlepším počinem.

5.12.2021 | 23:00:32
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Spider-Man: No Way Home


Originální název: Spider-Man: No Way Home
Premiéra: 16.12.2021
Režie: Jon Watts
Scénář: Chris McKenna, Erik Sommers
Kamera: Mauro Fiore
Hrají: Tom Holland, Zendaya, Marisa Tomei, Jacob Batalon, Benedict Cumberbatch, Jamie Foxx, Alfred Molina, J.K. Simmons, Tony Revolori, Willem Dafoe, Benedict Wong, Martin Starr, J.B. Smoove a další 

VAŠE HODNOCENÍ
PROFIL FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY
RECENZE FILMU

Nejlepší postavy - Eternals

Reklama

Zajímavosti

Tom Holland promlouvá o možném zřeknutí se role někdy v budoucnu

Tom Holland promlouvá o možném zřeknutí se role někdy v budoucnu

Zatímco si studia Marvel Studios a Sony plácli na další trilogii a fanoušci jsou poměrně v suchu, Tom Holland samozřejmě ví, co to pro jeho hereckou budoucnost znamená. On v roli Petera Parkera nemůže zůstat donekonečna, což nyní už na veřejnosti přiznává. Máme se bát?

Reklama

Předchozí film

Eternals


Premiéra: 4.11.2021
Režie: Chloé Zhao
Scénář: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Lee, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Harry Styles, Harish Patel, Haaz Sleiman a další 

VAŠE HODNOCENÍ
PROFIL FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY
RECENZE FILMU

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

 

ČTVRTÁ FÁZE

Galerie

Galerie