Avengers Recenze filmu Avengers: Endgame

Recenze filmu Avengers: Endgame

Recenze filmu Avengers: Endgame

S Avengers jsme se po mnoha letech konečně dočkali vytouženého finále, které s sebou přináší mnoho splněných přání. Je ale film opravdu tak originální, jak jsme všichni čekali? Recenzi jsme pro vás připravili kompletně bez spoilerů, dočkáte se v ní pouze pár mírných náznaků.

25 3
25.4.2019

Je to tady, konečně je za námi jedna velká filmová éra, která se dějově točila kolem honu na Kameny nekonečna. Letos nás samozřejmě ještě čeká druhý Spider-Man, který definitivně uzavře třetí fázi, ale jeho film bude spíše takovým náhledem do budoucna, než epilogem pro některé postavy, jako je právě Endgame.

Infinity War nemá tenhle sequel moc cenu srovnávat, jelikož jde opravdu o tematicky zcela odlišné filmy. Zatímco u Infinity War jste z kina odcházeli trošku deprimovaní a v hlavě už vám šrotovalo milion teorií, Endgame je převážně pozitivní a krásně uzavírá několik příběhů, které se s námi táhnou už od první fáze. Po depresivní trojce je navíc čtvrtý díl Avengers žánrově převážně epická komedie a to doslova.


Ať už bylo Infinity War jakkoliv temné, Endgame je naopak epickou komedií. Foto: Disney

Pokud jste si mysleli, že nejlepší vtipy a komické momenty vám nabídli Strážci Galaxie nebo Thor: Ragnarok, šíleně jste se mýlili. Russoovi dokázali vytvořit skvěle nahláškovaný snímek, který navíc mnozí označí asi i jako nejkomiksovější komiksový film vůbec. A i když je snímek opravdu dlouhý, ani si toho nevšimnete, jelikož se na plátně děje něco zajímavého každou vteřinu.

Nebudeme ale chodit kolem horké kaše a řekneme to narovinu, hlavní náplní filmu je opravdu cestování v čase, což s sebou nese návrat mnoha již mrtvých postav z minula. A je jedno, zda se jedná o padouchy či pomocníky hrdinů, na scéně se jich objeví opravdu hodně. Ke všemu je zde také malé překvapení pro diváky Marvel seriálů. Ano čtete správně, na scéně se objeví jedna a pouze jedna seriálová postava. Abych ale nespoileroval, neřeknu vám kdo, kdy a z jakého seriálu se objeví, ale kvůli jistým potížím s právy můžete jistě odtušit, které postavy to nebudou.

Tvůrci nám krapet lhali, mnoho scén z traileru pochází i z druhé poloviny filmu. Foto: Disney

Co se týče hlavních postav, tak každá se s prohrou po Thanosově lusknutí samozřejmě vyrovnává po svém a stav jedné vás určitě velmi překvapí, ale také pobaví. Samozřejmě dojde i na pár smrtí, ale s tím musel počítat každý z vás. Poslední bitvu o spásu života nemůžou jednoduše přežít všichni. Podíváme-li se na rozvržení prostou jednotlivých postav, je to tady mnohem spravedlivější než minulé, kde to však v tak velkém počtu nešlo jinak.

Nových charakterů jinak ve snímku moc není, jelikož se film snaží především uzavřít příběh těch starých. Navíc, jak jsem zmínil, čerpají tvůrci, co se postav týče, hodně z filmů minulých. Záporáci jsou pak tentokrát spíše na vedlejší koleji, ale o nich to jednoduše není. Thanos už si své odbyl a je na čase, aby Avengers dostáli svému jménu.

Hlavní zápletka je možná trochu (no dobře, tak hodně) předvídatelná, ale na tom není nic špatného, když se tvůrcům daří splnit přání fanoušků, na jejichž naplnění čekají mnoho let. Minimalistická kampaň navíc film opravdu zachránila, takže i když v traileru nebylo nic řečeno, budete jásat vždy, jakmile se nějaká vaše teorie nebo oblíbená scéna z komiksů naplní.

Pro několik postav je film opravdu konečnou. Foto: Disney

Pokud se to k vám navíc nedoslechlo, tak tentokrát na vás nečeká žádná potitulková scéna, což vám ale nebrání v tom zůstat do konce titulků, abyste uctili práci všech lidí, kteří na filmu a vlastně i celém univerzu pracovali. Stan Lee tu má pak tradičně cameo, ale zřejmě již úplně poslední. Těžko říct, kolik jich dopředu natočil a zda je studio bude chtít vůbec využít.

Marvel bude asi na dlouhou dobu opravdu jediným, kdo se bude moci pyšnit tím, že vytvořil obrovskou ságu, kterou důstojně uzavřel a přitom si i nechal zadní vrátka pro mnoho a mnoho pokračování s novými i starými tvářemi. Jelikož film skončil tak, jak jsem víceméně čekal i chtěl, nemůžu dát jinak než plný počet.

Hodnocení: 100%

Diskuze /158

gonzales1993

Beztak ta seriálová postava bude Coulson vzhledem k cestování časem a to jen díky tomu, že byl i ve filmech. Pochybuju o nějaké čistě seriálové z Agentů , popř. Inhumany. Ale třeba taková Daisy by byla super.

#5 Blackhand47XD
25.4.2019 | 6:52:30
gonzales1993

Ovšem už dnes večer budu znát odpověď :D :D

25.4.2019 | 6:52:54
MártyKurosaki

Čůráci zkurvený…je mi jedno, kterej z Vás má pravdu. Už jen proto, že jste to napsali, i kdyby jste si dělali jen srandu…Dal bych Vám permaban na IP adresu…Co jste nepochopili na tom, že o tomhle filmu se prostě nespoileruje?

#6 FallenMaia #11 Uschi #13 Stardos #14 Taran
25.4.2019 | 7:28:41
Erzik

Sorry, ale s první částí recenze nemohu souhlasit, to pozitivum a humor tam možná je, ale rozhodně nehraje prim a alespoň u mě to budilo jiné pocity..

redaktor
25.4.2019 | 8:28:20
Blackhand47XD

#1 gonzales1993: Coulson se poprvé objevil ve filmech, takže ten je z možného výběru automaticky vyřazen. :)

webmaster
25.4.2019 | 8:36:30
FallenMaia

#3 MártyKurosaki: Ježiš neprežívaj to tak ty vole!!! Vám tu niektorým z toho pekne j..... A keď vám človek niečo náhodou prezradí tak dobre že sa nehádžete pod vlak, je to len film.

#24 MártyKurosaki
25.4.2019 | 9:02:04
Honiik

Může mi někdo z adminů napsat do PM jaká seriálová postava? Film jsem viděl včera, ale asi jsem ji nepostřehl :D

25.4.2019 | 10:30:02
SirDream

Také jsem si nevšiml

25.4.2019 | 10:37:44
OliviaBenson.

jsem ráda, že už jsem byla na Endgame včera, protože by mi asi tento nespoilerový příspěvek docela zkazil tu jízdu – ale je fakt, že dokud film sama nevidím, nečtu normálně žádné recenze, ani ty bez spoilerů, tak to dělejte taky a nerozčilujte se pak nad vlastní blbostí :D Endgame by si jinak zasloužilo i více než 100%, opravdu mistrovské dílo naplněné marvelovským humorem krát 2 a taky jsem si pěkně pobrečela, což já u filmů normálně nedělám xD

25.4.2019 | 10:37:59
Only_S

Napište to sem pod spoiler o jakou jde postavu ze seriálu. Buď mi to nedochází, nebo jsem si jí nevšiml :).

25.4.2019 | 11:01:48
Uschi

#3 MártyKurosaki: ja bych dal ban tobe za slovnik. A ujasni si laskave spoilerovani. Spoiler je to do doby, dokud to neni v kinech. Od doby uvolneni je to vseobecny fakt :)

#15 Lord Okakek #25 MártyKurosaki
25.4.2019 | 11:27:14
Blackhand47XD

Seriálová postava v Endgame je:

Jarvis z Agent Carter

webmaster
25.4.2019 | 11:28:13
Stardos

#3 MártyKurosaki: Ty jsi v jednou v životě určitě taky někdy spoileroval něco.

#26 MártyKurosaki
25.4.2019 | 12:45:55
Taran

#3 MártyKurosaki: A proto intelignte otvíráš den po premiéře článek recenze filmu…

#27 MártyKurosaki
25.4.2019 | 16:02:39
Lord Okakek

#11 Uschi:: Pokud je to všeobecný fakt, tak proč se na tebe všichni kdo film neviděli naserou když si přečtou, spoiler co napíšeš? Nelze přesně určit kdy už je to všeobecný fakt. Možná někdy, kdy to přestanou dávat v kině

25.4.2019 | 21:35:00
Biki

Na pohřbu jsem si všimla, že úplně vzadu stál mladší kluk a vůbec nevim, kdo to je? Dokáže někdo poradit? S tím možná souvisí druhá otázka, kdy na začátku filmu Tony v té lodi mluví k Pepper o tom, že jedno překvapení/ta­jemství by mu snad ještě projít mohlo (scéna, která byla i v traileru) – uniklo mi to, nebo tam to tajemství nebylo zmíněno? Napadá mě, jestli nemá Tony někde nemanželskýho syna a nebyl na tom pohřbu? :-D

#18 Občasný komentátor #35 Taran
25.4.2019 | 23:54:50
Občasný komentátor

Určitě nesouhlasím s hodnocením. Bohužel po tom obrovském PR mě to tak nedostalo… Plus nějaké věci, které mě vážně naštvali. Takže bych to hodnotil jako velice dobrý film, ale nedal bych tomu 100 %.

26.4.2019 | 0:01:25
Občasný komentátor

#16 Biki: ! Myslím si, že je to kluk z Iron Man 3, který pomáhal Tonymu a nedivil bych se kdyby byl jeho nástupce. !

#19 Občasný komentátor #20 Biki
26.4.2019 | 0:06:18
Občasný komentátor

#18 Občasný komentátor: Smažte prosím můj předchozí komentář nefunguje odkaz na spoiler.

26.4.2019 | 0:07:11
Biki

#18 Občasný komentátor: Pravda :-) a to poslední překvapení, které chtěl Tony říct Pepper?

#21 Jaredus
26.4.2019 | 0:35:55
Jaredus

#20 Biki: Myslím,že to poslední překvapení mělo být,že se vrátí

#28 Biki
26.4.2019 | 3:26:42
gonzales1993

Za mne super nakládačka a důstojné zakončení velké etapy, ale třeba ten Steve s Mijomirem, to bylo co? Od kdy to uzvedne a držel i Stormbreaker. :D Plus jsem nějak nepobral, když si Thanos nasadil tu rukavici s kameny, tak byla skutečná, jelikož kamenem síly slušně sundal Carol, ale jak se následně přesunula na Tonyho a Thanos měl prázdnou rukavici bez kamenů? To celé divadýlko už na Thanose sehráli kamenem reality? A jen si myslel, že si ji nasazuje? Popř. jestli tam ta rukavice skutečně byla a kamenem reality dodělali, aby si myslel, že v ní má i ty kameny? A taky se stalo něco nevídaného, Vibránium bylo překonáno a ukázalo se, že na vesmírné poměry zase tak super není, jelikož Stevovi ten štít mečem Thanos rozdělil skoro lehce jako kus chleba. Zamrzelo mne i , že Clint a Natasha nepoznali Red Skulla, jelikož jako bývalí členové S.H.I.E.L.D.U. museli mít od Red Sklullovi a Hydře za druhé světové povědomí. Akorá nedořešili to cestování časem trochu a jeho následky. Třeba ten Steve, pokud by celý život prožil s Peggy a už tak zestárl, prakticky všechny události , kterých se účastnil od A1 by byly bez jeho přítomnosti. Třeba Falcon, kterému předal štít, by ho prakticky ani tak nemohl osobně vůbec znát z pohledu, jakého ho znal doposud. Taky docela už je moc i to , co dokáže Carol a docela přetažené – sama přenesla lod Strážců půlkou Vesmíru až na Zem? Tohle za mne už přemrštěné.

#29 ori
26.4.2019 | 6:33:15
gonzales1993

Taky třeba to, jak si Thor z minulosti vůbec ten Mijomir odnesl, už to by způsobilo slušné narušení času a budoucnosti, zvláště když v tom čase zrovna Asgard měli napdnout temní elfové. A vlastně, tím jak Thanos padl má teoreticky otevřené zadní vrátka, protože je v kameni duší a pokud by někdo opět ty kameny dal dohromady, může ho přivést zpět.

#29 ori
26.4.2019 | 6:37:45
MártyKurosaki

#6 FallenMaia: Je to jen film :D Je to sakra Avengers:Endga­me…pokud nechápeš, co to znamená, nemáš na tomhle světě co dělat…

#40 FallenMaia
26.4.2019 | 7:45:54
MártyKurosaki

#11 Uschi: Ty asi taky nechápeš, co to znamená: Thanos demands your silence co? A nebo přímo dopis od bráchů, at nikdo nikomu nespoiluje? Lidi, co tohle nechápu, by měli okamžitě zemřít..

26.4.2019 | 7:47:18
MártyKurosaki

#13 Stardos: Já nikdy, nenávidim spoilery..

#48 Stardos
26.4.2019 | 7:47:33
MártyKurosaki

#14 Taran: Ano, recenze k filmu, kde jsou jen dojmy a ne spoilery, protože kdyby sem hodili spoilery z filmu, MCU může okamžitě smazat celou Ednu :)

#36 Taran
26.4.2019 | 7:48:19
Biki

#21 Jaredus: to mi úplně nesedí, protože v tý době si podle mě myslel, že tam umře, o Carol ještě nevěděl, ale nevim…

26.4.2019 | 7:49:53
ori

#22 gonzales1993:

Kladivo nezdvihne len Thor, ale ten kto je ho hodný.

#23 gonzales1993:

Kamene v našej časovej línii sú navždy zničené Thanosom. Ten kameň duše je z inej, kam ju vrátil Steve. Takže áno, mohli by ho vrátiť, ale v tej línii, v našej už nie.

#30 Občasný komentátor #83 krystus
26.4.2019 | 9:16:56
Občasný komentátor

#29 ori: A čím je ho hodný? Zrovna tahle scéna mě hodně naštvala… Chápal bych kdyby ho zvedl, ale ne že za ním lítal. Další věc jak mohl ovládat blesky? Když sám Ódin říkal Thorovi, že to není Mjolnirem, ale on ovládá blesky a Mjolnir je jen nástroj na usměrnění.. Kdyby měl Stormbreaker neřeknu ani slovo u něj není řečené, že ho musíš být hoden, ale ten Mjolnir mě vážně naštval.!

#37 ori #41 Lennis #42 Lennis
26.4.2019 | 10:14:45
gonzales1993

Steve, vrhající blesky, bylo podle mne už opravdu moc. Stejně tak Carol, která dopravila Benatar sama přes půlku vesmíru na Zemi.

#43 Lennis
26.4.2019 | 11:58:20
gonzales1993

Asi mi tam i chyběla nějaká úvodní scéna, kdy se Carol s Avengers seznámí a řekne jim, co je vlastně zač a odkud zná Furyho, mohlo to navazovat na podtitulkovku z Captain Marvel. .A teprve až potom se vrátit zpět do Vesmíru, kde by narazila na Benatar s Tonym a Nebulou.

26.4.2019 | 12:02:40
monikash

A objeví se tam Stan Lee? Ten bohužel umřel doopravdy a nemohl chybět v žádném filmu. Jinak bacha na fanatické antispoilerity. Někteří yntelygentní jedinci jsou schopni vyhrožovat i žalobou a jsou až nevyzrále hysteričtí.

#34 Biki
překladatel
26.4.2019 | 16:05:17
26.4.2019 | 16:34:27
Taran

#16 Biki: ten za buckym? to by mě taky zajímalo

#38 Biki
26.4.2019 | 16:59:41
Taran

#27 MártyKurosaki: vzkazy od bráchu atd muze byt kazdymu jedno, blbej ses ty kdyz otvíráš recenzi (jakoukoli) předtím než si to viděl to neoddiskutuješ, a recenzovat film absolutně bez spoilů je jak vývar z kostky … prostě proč to vůbec otvíráš a kazíš si svůj zažitek? jako že si přečteš že je to dobrý tak tam půjdeš a kdyby ne tak názor jednoho člověka tě přiměje k tomu že tam nepůjdeš? prdlajs půjdeš stejně hlupáku

26.4.2019 | 17:04:50
ori

#30 Občasný komentátor: To ti neviem povedať, ani mne sa to nepáčilo.

Teraz si nie som úplne istý, všetko sa to dialo tak rýchlo, ale nezdvihol aj Thanos Stormbraker?

26.4.2019 | 17:07:00
Biki

#35 Taran: Už se mi povedlo vygoogleovat, že to je Harley Keener z Iron Mana 3. Ale pořád nevím, co je to Tonyho poslední překvapení :/

#59 Bilajz
26.4.2019 | 17:31:44
stingrey

Když si tak čtu některé příspěvky, koukam že někteří jedinci jsou na MCU závislí jak Rent boy, SIck boy a Spud na heráku dohromady. Děcka, neberte ty drogy :D

26.4.2019 | 18:34:18
FallenMaia

#24 MártyKurosaki: Ty sa preber ty ...... Vylez z tej diery v ktorej si zalezený a začni sa chovať ako normálny človek, ja viem že je to Avengers Endgame a čo teraz? Stále je to len film a ak si myslíš niečo iné tak odporúčam zájsť na chvíľku na vzduch vyvetrať si tú pomätenú hlavičku. Neviem koľko máš rokov ale píšeš ako pošahaný pubertiak.

26.4.2019 | 18:59:08
Lennis

#30 Občasný komentátor: ! Capitan už ve věku Ultrona dokázal s kladivem pohnout. Od té doby dosáhl takové vnitřní síly, že ho byl teď schopen i používat. A co se týče blesků, kladivo funguje jako hromosvod. Když ho používá Thor, blesky vstřebává i svým tělem, Steven jen kladivem.

Ale to je jen můj názor vypozorovaný z jiných dílů Avengers.

26.4.2019 | 21:42:28
Lennis

#30 Občasný komentátor:

Capitan už ve věku Ultrona dokázal s kladivem pohnout. Od té doby dosáhl takové vnitřní síly, že ho byl teď schopen i používat. A co se týče blesků, kladivo funguje jako hromosvod. Když ho používá Thor, blesky vstřebává i svým tělem, Steven jen kladivem.

Ale to je jen můj názor vypozorovaný z jiných dílů Avengers.

PS: prosím o smazání předchozího příspěvku, nefunguje mi tam vykřičník-spoiler.

#44 Občasný komentátor
26.4.2019 | 21:43:56
Lennis

#31 gonzales1993: Viděl jsi vůbec Captain Marvel? Carol může dopravit přes půlku vesmíru i loď mnohem větší, ona sama je pohon.

26.4.2019 | 22:14:55
Občasný komentátor

#42 Lennis:

Pohnout ano, ale ne aby za ním všude létalo.. Plus Ódin řekl, že je to schopnost Thora a ne kladiva. To jen usměrňuje jeho sílu.

#45 Občasný komentátor #46 Dragon94
26.4.2019 | 22:27:30
Občasný komentátor

#44 Občasný komentátor:

Schopnost myslím blesky.

26.4.2019 | 22:28:10
Dragon94

#44 Občasný komentátor: Tak i Vision přece ovládal kladivo docela bez problému. Ačkoliv taky se mi to úplně nelíbilo. Ty blesky už fakt byly moc.

26.4.2019 | 23:13:55
Felis

Některé věci (viz. předchozí diskuze o Captainovi) nejsou úplně logické. Ale jako celek je to perfektní. Dokonalé ukončení 21.filmů. Je tam vše – humor, nostalgie, epic bitva, zakončení. Je to prostě film, který budete milovat pokud jste fanouškem Marvelu a viděli jste předchozí. Každá postava má svůj prostor a vše je elegantně spojeno. Pokud jste ovšem předchozí filmy neviděli, nemá cenu chodit do kina, spousta hlášek nebo scén se odkazuje na minulost a kdo neviděl moc nechápe. PS: Thora fakt miluji!

26.4.2019 | 23:16:48
Stardos

#26 MártyKurosaki: Jednou určitě. Prostě vždy něco řekneme nevědomě o filmu, který druhý neviděl. Takže ano, i ty

26.4.2019 | 23:35:56
Hunter12

Ten chlapec na pohřbu Tonyho byl Harley Keener (Ty Simpkins) z Iron Mana 3. Mjolnir byl na rozdíl od Stormbreakeru začarován Odinem, aby ho byl schopen uzvednout a použít pouze ten, kdo je ho hoden. Pamatuji si, jak lidé říkali, že s ním byl Steve schopen pohnout, díky séru supervojáka, které mu koluje krví. Pravda je ale taková, že s ním Steve pohnul, protože je hoden a neuzvedl ho, protože předstíral, že hoden není, aby neztrapnil kamaráda – Thora. Kdyby chtěl, mohl už v Age of Ultron Mjolnir používat a to včetně blesků. Ano, Thorova moc nepochází z jeho kladiva, to mu pouze umožňuje tu moc usměrňovat, ale nezapomínejte na to, jak Odin kdysi očaroval Mjolnir slovy: „Kdo toto kladivo dokáže uzvednout, získá spolu s ním i Thorovu moc.“

PS: To, co v Endgame udělali z Thora, je největší fail v MCU. Dokonce větší, než Mandarin v IM 3.

27.4.2019 | 0:29:28
PecaCZE

Když někdo čte příspěvky, může si za to jedině sám, že narazí na spoiler. Na to nemůžete nikdy spoléhat. Už jen projíždění hlavní stránky youtube je riskantní. Lidi už tu teď normálně píšou o filmu, takže pokud jste film neviděli dál nečtěte.

Momentálně mám různý pocity a je těžký si udělat jeden názor a nebrat film a konec jen z jednoho úhlu. Co mě vždycky dokáže nas*rat, když vidím dobrej film a hlavní postava na konci umře. A co teprve závěr Avengers. Jako by to co udělal Tony bylo nutný. Thor stejně jako Captain Marvel dokáže snadno proletět lodí a zničit jich spoustu dalších během chvíle. Jediný co stačilo udělat odnést rukavici pryč od Thanose, který neměl žádný kámen. Potom tu jsou takový vedlejší věci co se mi úplně nelíbili jak udělali. Thanos zjistil na co se chystají Avengers pomocí Nebuly a vypadalo to divně, ale dobře a potom je ona vpustila na Zemi. Nevadilo mě, že je Steve hoden a že ovládá blesky mě ani nenapadlo, dobrý postřeh, ostatní hned myslí na to, že blesky ovládá jen Thor. Scénu, kde Steve předává štít bych vystřihl, stejně Falcon lítá a snad v seriálu ani štít používat nebude. Dobře no, tak v podstatě Steve zestárnul a umřel během chvíle, nemyslím si, že by se vracel časem zpět, takže toho taky uzavřeli a Thora by jsme měli vidět v dalších Asgarďané galaxie. Pepper v obleku bylo hloupý. Děcko z IM3 jsem taky nepoznal a bylo zbytečný. Ale jak říkám to už píšu jenom takový detaily. Film byl super, rozjezd trochu pomalejší. Infinity War byl víc o akci a End game jako komedie.

Jedna věc mi vrtává hlavou. Na cestováním časem používali ty Hankovy částice a nemohli jich udělat víc, dejme tomu. Ale proč tam byla scéna, kdy Steve bere víc částicí v minulosti a pak už tomu nebyl žádný prostor ? A Captain Marvel pořád pryč a například během prvních Avengers ji taky nepotřebovali ?

27.4.2019 | 2:40:27
Taran

50

no částice, sice tomu nevěnovali pozornost a cap jich vzal víc než dvoje ale oni je potřebovali už jen pro samotný návrat

#54 PecaCZE
27.4.2019 | 9:47:39
mavic

Za Infinity war by som dal 100%

Endgame bolo sklamanie a obcas aj nuda ale dopozeral som takze cca 70%

:)

27.4.2019 | 12:49:17
StrejdaMorty

K těm paradoxům co se týká capa a ostatních. Cap se se nevystřihl z reality (nezabránil tomu aby zamrzl) v ledu byl stále do doby než ho nalezl nick fury. Cap se vrátil do doby kdy byl pohřešovaný, aby prožil život, který si původně přál. Pro ty co to nechápou, v jedné časové lince žil cap 2×, jeden v ledu a druhý co se vrátil v čase k peggy. Tuhle věc vysvětlovala Ancient One bannerovi s tím, že pokud si něco „vypůjčí“ a hned to „vrátí“ ve stejný čas, tak k žádnému paradoxu ani vytvoření nové časové linky nedojde. Stejný případ je i s Thorovým Mjolnirem, který Cap vrátil spolu s etherem. Jediný paradox vytvořil Thanos tím, že se dostal do budoucnosti a tím vytvořil novou časovou linku bez něj, kde k Infinity War nikdy nedošlo. Opět jednoduše, tím že se Thanos navrtal do budoucnosti tak vytvořil dvě dimenze ve které v jedné válka byla a druhá ne. To je i důvod, proč se mohla vrátit Gamora a Nebula nezemřela po tom, co zabila svoje dvojče „z jiný časový linie a dimenze“. Samotný film Doctor Strange působil jako úvod do možností různých časových realit a dimenzí a už hodně lidí po premieře avizovalo, že Marvel tohle chce řešit v druhém dílu Doctora Strange jako pojišťovák pro postavy, co by se jednou mohly vrátit kvůli právním tahanicím (nejčastěji se mluví o rebootu F4). Čeho se já spíš bojím, je druhá generace avengers, protože momentální postavy (až na guardians of the galaxy) nemají skoro žádný charisma a celý to působí jak manifest social justice warriorů. Jestli něco považuju jako velkou chybu, tak je to usmrcení Black Widow. Na to že s ní má marvel ještě plány, mi to přišlo jako zbytečný. Co mě přijde jako další zbytečnost je to, že štít dostal Falcon a ne Bucky, který byl už několikrát i v komiksech druhým Capem, navíc Bucky měl podle mě mnohem bližší vztah s Capem, než Falcon. Co se týká easter eggů, tak mě třeba překvapuje to, že nikdo neřeší že na konci filmu něco odváží helikoptéra ze sídla avengers :-)

#54 PecaCZE
27.4.2019 | 16:53:59
PecaCZE

#51 Taran: To nevim. Každá skupina byla v jiným roce a vrátili se jen jednou, když získali kameny, takže Cap ty částice co vzal nikomu nepředal. Dejme tomu, že se Cap vrátil s částicema se kterýma se mohli vrátit do minulosti vícekrát a udělat věci jinak, ale Thanos je zničil spolu se sídlem Avengers.

#53 StrejdaMorty: Hezky napsáno. Ale nevim co myslíš s tou helikoptérou.

A když jsem se dneska koukal na většinu filmu doma, tak mě napadla další věc. Loki zemřel před lusknutím a Black Widow se nemůže vrátit ze stejnýho důvodu jako Gamora. Ale mladší Gamora se vrátila do současné nové reality a může žít dál díky cestování v čase. V tom případě by mohli vrátit zpět kohokoliv ne ? … ale pak mi došlo, že tuhle teorii vyvrací vysvětlení, že vrátí kameny zpět na své místo a tím nemůže dojít k narušení dvou časových linií a realit, které vytvořili. Tak jsem to sem napsal spíš pro pořádek, kdyby to chtěl napsat někdo jiný.

27.4.2019 | 17:26:24
Edvin

Dávám filmu maximálně 70%, protože je plný plot holes a z akčního filmu s prvky komedie (jak to bývá u Marvel běžné), přešel na komedii s prvky akce. Některé vtipy fungují dobře, některé (docela dost) jsou vyloženě trapné. Celkově ale film není možné brát příliš vážně, což je škoda.

Vzpomínáte jak Doctor Strange ve svém filmu vrátil čas zpět, oživil Wonga společně s další hromadou mnichů a zabránil zničení svatině? OPRAVDU velká škoda, že se asi praštil do hlavy a zapoměl jak se to dělá, protože tenhle film pak mohl skončit úplně jinak.

Je taky velká škoda, že Antman zapoměl, co se mu ve filmě stalo během jistého testování, protože jeden z vedlejších efektů tohoto testování by se určitě VELMI hodil jisté nejmenované postavě, která ráda posedává na lavičce před rybníkem…

#58 ori #72 ndroo7
27.4.2019 | 19:00:30
koudakbmv

Je zajímavý, že si nikdo neuvědomil, že Loky vlastně nezemřel, protože nemohl. Jelikož se mu v Endgame podařilo zmizet i s teseraktem, tak nemohl být zabit Thanosem, protože tam vlastně nebyl a nemohl být. :)

#57 PecaCZE #58 ori #60 Hunter12
27.4.2019 | 19:22:58
PecaCZE

#56 koudakbmv: Nikdo si to neuvědomil, protože ten film pochopili a poslouchali o čem postavy mluví :)

27.4.2019 | 19:44:09
ori

#55 Edvin: Myslím že tá postava to tak sama chce…

#56 koudakbmv:

Ale oni sa potom vrátili v čase ešte viac, a šlohli teserakt z tej základne, tým pádom nemohol byť v NY a LOki ho nemohol zobrať a zmiznúť s ním.

27.4.2019 | 19:45:44
Bilajz

#38 Biki: To se vztahuje k IW. Na začátku, než Zemi napadne Black order, Tony Pepper slíbí, že už nebudou žádná překvapení. A ejhle, hned si odfičí do vesmíru. Překvapení :-)

27.4.2019 | 20:13:44
Hunter12

#56 koudakbmv:

Každý film o cestování časem má svá vlastní pravidla časoprostorového cestování. A Endgame má tato pravidla opravdu zvláštní. Banner řekl, že cestování časem není takové, jaké ho známe z filmů jako je Návrat do budoucnosti nebo Terminátor. V MCU to funguje takto: Postavy z přítomnosti cestují do minulosti, která se tímto stane jejich novou přítomností a jejich dřívější přítomnost zase minulostí, jenž nelze změnit. Z toho důvodu nic, co udělali v New Yorku, New Jersey, na Asgardu, Moragu a Vormiru neovlivnilo jejich původní přítomnost. Změnit historii zkrátka nebylo možné. Ale toto vysvětlení cestování časem rozporuje tomu, jak Steve cestoval do minulosti, kde zůstal a jenž se stala jeho novou přítomností a následně se tento již zestárlý Steve objevil v přítomnosti, která vlastně pro něho byla minulostí. Správně by tedy k setkání starého Steva a Sama dojít nemělo. Třeba na tom, že historie MCU nebyla přepsána, má podíl větvení reality, ke kterému došlo kvůli vypůjčení si kamenů nekonečna z minulosti. Kameny ale byly nakonec navráceny v ten okamžik, kdy došlo k jejich vypůjčení, takže v podstatě k žádnému větvení reality nedošlo a vše, co hrdinové provedli při cestování časem, by mělo ovlivnit jejich přítomnost. To znamená např. to, že by k Infinity War nikdy nedošlo, protože Thanos pocházející z období Strážců Galaxie 1 zemřel ještě před tím, než se Quell setkal s Rocketem a ostatními. Pochopit pravidla cestování časem nebylo nikdy jednoduché, ale v případě Endgame to platí dvojnásobně.

#62 Edvin
27.4.2019 | 20:49:35
Lusyta

Za prvé, mohl Antman zmenšit Thanose na atomy? Už opět cestování časem, chtěli to pojmout po svém, ale podle mě se jim to nepovedlo. Hodně lidí to bude pitvat a bude se to zamotávat, tak snad nám to vysvětlí CERN na kvantovou mechaniku a nebo kluci z MIT od Marvelu. Za film 3000 tun %

27.4.2019 | 21:40:43
Edvin

#60 Hunter12: Jsem rád že to někdo zmínil, protože jsem to chtěl sám napsat, ale neměl jsem trpělivost na dlouhé vysvětlování.

Každopádně, myslím že cestování v čase v Marvel universu funguje tak, že pokud dojde ke změně, tak se časová linie větví. Takže i když zabiješ Hitlera a vytvoříš časovou linii, kde je Hitler mrtvý, tak to neznamená, že by se vymazala časová linie ve které jsi odcestoval do minulosti, ta prostě pokračuje dále, jen bez tebe. Takže pokud by jsi měl na sobě nějaký maják, nebo něco podobného, tak můžeš dělat v minulosti jakékoliv hovadiny co tě jen napadnout a stejně se vrátit do své přítomnosti, kde nedošlo k žádné změně. Jen jsi pár světům pěkně posral časovou linii, ale ta tvá bude v pohodě.

Co se týká tvé poznámky ohledně postavy u jezera, tak to se dá vysvětlit. On totiž nepocházel z naší časové linie. Pokud si změnil jméno, vzhled a celý život se úspěšně vyhýbal kontaktu s kýmkoliv, kdo by nějak významně ovlilvnil naši budoucnost, tak by úplně všechno dopadlo přesně tak jak dopadnout mělo. Nebo ještě lépe řečeno, postava u jezera je JEDINÁ osoba z naší časové linie a my celý film sleduje alternativní časovou linii, do které ta postava odcestovala a celý život žije.

27.4.2019 | 21:55:53
NewPerson

Steve Rogers umře, tak jestli to ještě někdo neví…

27.4.2019 | 22:51:18
gezko

Na záver síce po-titulková scéna nebola, ale niečo tam predsa len bolo. Všimli ste si, tesne pred tým, než naskočili záverečné logá, bol zvuk úderov kladiva na kovadlinu, resp. na kov. Tak ako to bolo v prvom Iron Manovi, keď si vyrábal MARK I. Žeby to odkazovalo, že ten mladý z IM3, ktorý bol tiež na pohrebe sa stal nástupcom? Novým Iron Manom? Alebo Tonyho dcéra (lebo rada chodí do garáže)?

27.4.2019 | 23:34:34
Joesef

MĚ BY SPÍŠE ZAJÍMALO, JAK MOHL VRÁTIT KAPITÁN KÁMEN PROSTORU DO TESERACTU KTERÝ PŘEDPOKLÁDÁM MUSELI ROZBÍT A KÁMEN MYSLI DO HOLE LOKIHO. NĚJAKÉ VYSVĚTLENÍ?

#66 monikash #67 rock3550
28.4.2019 | 1:49:13
monikash

#65 Joesef: Já bych řekla, že scénáristi věděli, že je to finále, tak se vyřádili a tak šla fyzika a logika stranou.

překladatel
28.4.2019 | 9:27:07
rock3550

#65 Joesef: Mna by skor zaujimalo ako mohol vratit soul stone, ktory nebol v nicom hmotnom ale po obetovani sa proste objavil v ruke toho druheho. To akoze prisiel za Red Skullom a povedal: Dakujem, posluzil, vraciam spat.

28.4.2019 | 9:45:26
Dastyladiesman

Jaky je to posledni prekvapeni starka nejak sem nezaregistroval? Vite neko diky

28.4.2019 | 9:48:10
Gerity

SPOILER! a hlavně jako kapitán přijde na voromir a vidí red skulla to si jako řekli čau kámo co tady děláš a steve nesu ti šutr duše nechceš mi vrátit natašu?

#71 Hunter12
28.4.2019 | 10:44:40
Gerity

!SPOILER!

28.4.2019 | 10:45:44
Hunter12

#69 Gerity:

Podle tvůrců je po odnesení kamene duší z Vormiru Red Skull volný a můžu z planety odejít. Již není strážce kamene duší zapotřebí a tak byla jeho kletba zlomena. Až bude Steve vracet kámen na Vormir, bude již Red Skull nejspíš dávno pryč.

#76 PecaCZE #89 Gerity
28.4.2019 | 12:13:21
ndroo7

#55 Edvin: Udivuje mě, kolik lidí nepochopilo těch 14 milionů možností, které viděl Dr. Strange v Infinity War. Tohle totiž byla jedna z těch možností, kde by nakonec prohráli. Kdyby Thor usekl Thanosovi ruku s rukavicí ještě před lusknutím? Nakonec by stejně prohráli. Kdyby Thanose kamenem přeměnil na dítě? Nakonec by stejně prohráli. To lusknutí na konci Infinity War nebyl konec bitvy, proto to muselo dopadnout takto, však to sám Dr. Strange říkal, že nebyla jiná možnost.

Taky jsi úplně nepochopil to se Stevem Rogersem na konci. Ano, mohli ho proměnit pomocí kamenu času zpět na třicátníka, ale nezapomeňte, že k tomu je potřeba i souhlasu Steva. On si svůj život už prožil s Peggy a své bitvy už odbojoval. Chtěl už jen v klidu dožít život.

Ve výsledku jsi tedy těch 30 % odebral jen kvůli tomu, že jsi to jednoduše nepochopil. :)

28.4.2019 | 12:19:48
Venous4

zakonceni sagy epicke, citove srajdy okolo nuda jsem zvedav na fazi 4 a cim to chcou prekonat

#74 ori
28.4.2019 | 12:23:14
ori

#73 Venous4: Prečo by to mali niečím prekonať?

28.4.2019 | 12:35:24
seregon

Kapitán ovládl Thorovo kladivo protože je hoden, stejně jako v komiksu jej dokázal uzvednout, na sekeru se to nevztahuje, tam jde jen o to kdo ji uzvedne

28.4.2019 | 13:12:27
PecaCZE

#71 Hunter12: Jsi nepochopil. Je to v podstatě tak, že Steve vrátí kameny na své místo v tom čase, kdy tam zrovna ten kámen je. Kdyby kameny a Mjolnir nevrátil, tak by tím narušili tu jejich realitu o které se bavili Banner s Ancient one.

28.4.2019 | 13:18:08
senooo

Takže jak cap vrátil kamen prostoru do teseraktu, kámen mysli do žezla a co sakra dělal s kamenem duší? Pokud uz tam Red Skull nebyl, protože byla kletba zlomena a už nemá co hlídat tak bud ho tam hodil sám a stal se ochráncem(což se stát nemohlo protože zil s peggy-tedy asi), nebo si ho strčil do kapsy a schovává si ho jako miláška.

No a když thanos odcestoval do budoucnosti(naši pritomnosti) a zemřel tak vytvořil paradox v roce 2014 a tim vytvořil novou alternativni realitu bez thanose? Takže porušili svoje vlastni zakony? :D

A cap na té lavičče opravdu mohl být. Přece cestoval do minulosti a vytvořil si novou přitomnost. Tedy samozřejmě za předpokladu, že to musel celé vysvětlit peggy, změnit jmeno, obličej, vyhybat se starým přátelům atd.

28.4.2019 | 14:06:21
senooo

A jak mohl cap předat štít falconovi když ho nemel kde vzit, nemohl ho šlouhnout capovi v ledu protoze jinak by ho nemohl použivat ve všech filmech a endgame. A na konci endgame byl preci zničen

#79 rock3550 #90 Hunter12
28.4.2019 | 14:12:10
rock3550

#78 senooo: Vibrania maju hafo vo Wakande, takze urcite nebol problem vyrobit novy stit pre Capa.

28.4.2019 | 14:38:00
Monkeyskunk

Za mě o level níž, než IW. Humoristická stránka zde funguje v 1 z 10 případů a celkově nabourává tu epickou atmosféru, o kterou se film snaží (samozřejmě tohle je individuální – kolem byli i lidi co se smáli často, já v tu chvíli však většinou kroutil hlavou). Celkově jsem čekal víc úmrtí – snad mi to zítra ráno vynahradí GoT :-D Jinak s Capem a Tonym jsem tak nějak počítal (ani jeden z nich v rolích nechtěl pokračovat), takže překvapila jen zrzka a to bylo taky trochu nucený – ve spojení s Bannerem by to dávalo větší smysl. K plot holes výše zmíněným se vyjadřovat nebudu, s většinou souhlasím. Spíš nadhodím jiné, kterých jsem si tu nevšiml. Kontakt s kameny drtivou většinou lidí zabije. U Hulka se to dá brát, že je mocná bytost, tak to i mohl vydržet. Ale Hawkeye je normální člověk, tak jak ten kámen vůbec odnesl? Strange i ta čarodějka se ho nedotýkali, ale Hawkeye umění levitace ještě neprojevil…Ale dejme tomu, že se tam kámen objevil, Hawkeye měl připravenou krabičku, tlesknul a kámen spadl do krabičky a tak ho mohl přenášet…Nebo tohle platilo pouze u kamene moci? Protože je fakt, že Natálku to v druhém Thorovi taky nezabilo, pouze infikovalo :-D Ale zase víme, co kontakt udělal s Red Skullem, proto je pak používali skrz teserakt, žezlo, přívěšek… tak nevím… Další věc co nebyla nijak vysvětlena, je nová cool rukavice… Jenže ta původní musela být ukována trpaslíky, co umí kovat magické předměty a byla ukována v žáru hvězdy. Po 5 letech už toto není potřeba a stačí sbouchat něco z vibránia nanoboty a jedeme dál? Určitě je toho víc a mnohé už bylo řečeno, nechám to chvíli usadit a uvidíme. Bohužel, opravdu jsem čekal víc. Přesto respekt, že to monstrum ukočírovali, mohlo to dopadnout mnohem hůř. Pro mě bylo vyvrcholením ságy IW, a tohle spíš takový epilog.

#82 StrejdaMorty
28.4.2019 | 16:20:15
Monkeyskunk

Btw co se týče spoilerů, tohle je diskuze pod recenzí, takže kdo to čte si za to může sám. Já si včera ty dojmy přečetl – ty jsou opravdu celkem bez spoilerů, ale komentáře jsem schválně nečetl, protože to bylo jasné, že se o tom lidi budou chtít bavit. Pokud to někdo napíše do diskuze pod článek o Cpt Marvel, pak je to opravdu prasárna, ale u recenze daného filmu to člověk prostě musí očekávat.

28.4.2019 | 16:24:10
StrejdaMorty

#80 Monkeyskunk: ! Doktor Strange se Time Stonu dotkl když ho předával v Infinity War. Ne všechny kameny nekonečna dle MCU mají tu schopnost smrtelníka hned při doteku zabít.. Ether působil jako parazit, protože trhal realitu a tím i svého hostitele, power stone zase při kontaktu předával svému nositeli všechnu svoji surovou sílu, protože je sám podstatou „síly/energie“, proto při kontaktu normální smrtelník hned umřel, tělo nezvládlo nápor té surové síly ustát. To že jsou některé „gemy“ v nástrojích není kvůli přenášení, ale z toho důvodu, aby byla možnost usměrnit jejich sílu tak, aby byly vůbec použitelné. Vlastnění samotného kamene nedává nositeli schopnost ho použít v MCU, ten kámen jen svojí podstatou ovlivňuje své okolí bez vlivu toho kdo ho má v ruce. Proto Hawkeye apod mohli určité kameny v klidu přenášet a nic se jim nestalo.

28.4.2019 | 17:21:09
krystus

#29 ori: Ale v Age of Ultron se mu zdvihnout kladivo nepodarilo, jen se lehce pohlo

#90 Hunter12
28.4.2019 | 17:49:31
freezebra

Mě film upřímně trochu zklamal. Humor většinou podle mě moc nefungoval, rozhodně se to nedá srovnat s Thorem 3. Ve filmu je podle mě dost nesmyslů a samozřejmě i věcí, které se mi nelíbily. To, co udělali s Thorem, bylo teda šílený. Přejdu, že za 5 let alkoholismu bytost typu Thor přibere 30 kilo, ale že z něj udělali vymletýho idiota, kterej nedá dohromady větu, bylo už moc. Jeho tělo odolá žáru hvězdy, ale ethanol, to je zkáza bohů!
Nejdřív je pro usměrnění moci kamenů potřeba magická rukavice, kterou ukovají v žáru hvězdy, ale najednou postačí kdejaký palčák, co najdou. Chápu, že Kapitán teda kladivo zvedne, ale hned s nim umí lítat a posílat blesky, což je schopnost Thora, ne kladiva. U týhle scény sem si fakt klepala na čelo. Další trapná scéna, když se uprostřed mega bitvy jen tak náhodou objeví woman power. Taky mi tam chyběla změna Bannera v Hulka, toho polidštěnýho Hulka sem nemohla zkousnout. Korunu tomu dal Tony, který se kamenů nejen dotknul (pokud pomocí kamenu reality nevytvořili nějakou iluzi), ale dokázal kameny i použít, i když Thanose nebo Hulka to skoro zabilo. Pro některý věci samozřejmě může být nějaký vysvětlení, ale já ho nenašla.

#85 PecaCZE #85 PecaCZE #91 Hunter12
28.4.2019 | 19:11:50
PecaCZE

#84 freezebra: Jo to mě taky naštvalo co udělali z týpka Thora. V Infinity War si prošel změnou a byl temnější a to samý na začátku End Game, dával tomu prostě šťávu a pak kvůli pár vtipů tu postavu totálně zmrvili.

#84 freezebra: Spíš s tebou nesouhlasím, píšeš ten komentář jako kdyby si nad tím vůbec nepřemýšlela a nepamatovali si co bylo řečeno. Jak už si myslelo spoustu lidí a někdo to tu vysvětlil… když Odin vyhostil Thora na planetu Zemi, začaroval kladivo ,,kdo je hoden kladiva ovládne spolu s ním Thorovu moc" tzn. může ovládat blesky.

#87 freezebra #88 freezebra #92 Monkeyskunk
28.4.2019 | 19:27:38
48Alcatraz

Docela nechápu, když bojovali proti Thanosovi, tak si je docela vodil, i když neměl ještě kameny.. Jako nevím, co si vzpomínám na Infinity War, tak Thor byl o dost silnější než on, i když Thanos měl kameny. Kdyby jeho úder vedl na hlavu a ne na hruď, tak by byl Thanos KO a teď byl problém ho nějak vážněji zasáhnout ?? Plus Captain Marvel, údajně nejsilnější osoba ve vesmíru a jedině dokázala rozbít vesmírnou loď, a že by s ní Thanos měl extra problém se říct taky nedalo..

28.4.2019 | 19:34:19
freezebra

#85 PecaCZE: Já si tu větu pamatuju, akorát si nemyslim, že tehdy přemýšleli dopředu a mysleli to opravdu tak, že někdo jiný by opravdu mohl ovládnout Thorovu moc. Navíc se to teda netýkalo jenom blesků, ale i fyzický síly, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že Thanosovi Kapitán odolával víc než Thor, kterej by se ale Thanosovi mohl téměř rovnat. A stejně to nevysvětluje to, jak je možný, že věděl, jak se s kladivem lítá nebo ovládají blesky. Zvládnul to během vteřiny… šikula :-D

28.4.2019 | 19:44:04
freezebra

#85 PecaCZE: A když tedy vycházíme z týhle věty: kdo je hoden kladiva ovládne spolu s ním Thorovu moc, tak by to mělo znamenat, že jakmile je někdo hoden kladiva, tak Thorovu moc ovládne navždycky a nemusí kladivo mít v ruce, protože to, jestli je ho hoden nesouvisí s tim, jestli ho má v ruce nebo ne. Takže tím nám vzniká druhej Thor(Kapitán), kterej má stejný schopnosti a sílu jako Thor, ne?? :-D

28.4.2019 | 19:48:34
Gerity

#71 Hunter12: no jo a kdo ho bude hlídat teď a jak ho vrátí když tam není nikdo komu ho předat to by tam musel zůstat

#91 Hunter12
28.4.2019 | 19:56:38
Hunter12

#78 senooo:

Hele, na to vše jsem se ptal také. Podle pravidel časoprostorového cestování, která v Endgame platí, by se kvůli tomu, že Steve v minulosti zůstal, měla vytvořit nová alternativní realita, ve které by byli Rogersové dva – jeden v ledu a jeden v manželském svazku s Peggy. Manžel Peggy by se pak se Samem mohl setkat pouze v této alternativní realitě, nikoliv v realitě, ze které pochází. Ale mi jsme viděli, že Steve mluvil se Samem v přítomnosti, ze které předtím odcestoval do minulosti. O tom Red Skullovi jsem psal, že se s ním Cap nemohl potkat, protože byla kletba zlomena a tudíž už na Vormiru není. Ale neuvědomil jsem si, že Steve ty kameny musel vrátit ve chvíli jejich vypůjčení (možná sekundu poté, co se Natasha obětovala). Vormir tedy nebyl ani okamžik bez kamene duší. Buď tam byl kámen před vypůjčením, nebo po navrácení. K jejich setkání tedy dojít mohlo, pouze to film neřeší. Thanos z roku 2014 opravdu vytvořil novou realitu, ve které nikdy k Infinity War nedošlo a ve které zřejmě ani nevznikli Strážci Galaxie. Myslím si, že cestování časem není v Endgame pořádně zvládnuté. I teď, několik dní od předpremiéry, v tom mám hrozný zmatek. Banner jasně řekl, že když někdo cestuje z přítomnosti do minulosti, tak se ta minulost stane jeho novou přítomností a dřívější přítomnost zase minulostí, jenž NELZE ZMĚNIT. Budu-li to brát z pohledu Steva, tak předposlední scéna filmu, ve které Cap předal štít Samovi se odehrávala v „minulosti“ a poslední scéna, ve které Rogers a Carterová tančili v „přítomnosti“. Jak je tedy možné, že se Steve bez použití stroje času najednou objevil v minulosti?

#83 krystus: Ve filmu Thor z roku 2011 očaroval Odin Mjolnir, aby ho dokázal uzvednout pouze ten, kdo je ho hoden a aby ten, kdo je ho hoden a kdo kladivo získá, získal spolu s ním i Thorovu moc (pro Stormbreaker to neplatí, ten očarován nebyl). Buď je osoba hodna a kladivo uzvedne, nebo hodna není a kladivem ani trochu nepohne. Pro toho, kdo je ho hoden (Odin, Thor, Steve Rogers, Vision), je jako pírko. V případě Mjolniru na fyzické síle nezáleží. Ani Hulk s ním nepohnul (mluvím o Avengers 1, kdy spolu Hulk a Thor zápasili na Helicarrieru). Taková Captain Marvel dokáže, podle tvůrců, hýbat planetami, ale to by jí bylo k ničemu, kdyby chtěla použít Mjolnir a přitom ho nebyla hodna. V Age of Ultron nechtěl Steve Thora zahanbit, proto předstíral, že Mjolnir neuzvedne a my jsme pouze viděli, jak s ním trošičku pohnul. Kdyby ale chtěl, uzvedl by ho už tehdy.

#93 PecaCZE
28.4.2019 | 20:02:08
Hunter12

#84 freezebra: Thor ale lítat neumí. To vždy roztočí kladivo, hodí ho a ono ho pak vynese vzhůru. Pouze to vypadá, že lítá. Ovládání blesků je opravdu schopností Thora, nikoliv kladiva, ale už jsme si vysvětlili, že ten, „kdo získá Mjolnir, získá spolu s ním i Thorovu moc“. Řekl bych, že když Mjolnir pak ztratí (přijde o něj), tak ztratí i Thorovu moc. Alespoň takto si Odinovu kletba vysvětluji já. Že nezáleží pouze na tom, kdo je kladiva hoden, ale i na tom, kdo ho momentálně používá. A že Steve věděl, jak Mjolnir (blesky, „létání“) používat? Vždyť se s Thorem zná už 11 let (od roku 2012, nyní je u nich rok 2023). Byli spolu ve spoustě bitvách a mnohokrát viděl Thora Mjolnir používat. #89 Gerity:

Nehlídal by ho nikdo, stejně jako nikdo nehlídal Power Stone na Moragu. A Red Skull byl pouze jakýsi průvodce těch, co si pro kámen duší přišli. On jim ho nedával. Pouze jim radil, jak ho získat. Když jim ho Red Skull nedal, tak proč by mu ho měli vracet? Kámen získali tím, že oběť (Gamora, Natasha) byla svržena z útesu. Možná pak Steve z útesu hodil kámen a tím ho navrátil. Co já vím.

#92 Monkeyskunk
28.4.2019 | 21:05:31
Monkeyskunk

#85 PecaCZE:
#91 Hunter12: Kletba byla jednorázová – týkala se pouze Thora 1, kde mu Odin moc opravdu odebral a vložil do kladiva s tím, že kdo jej získá, získá i moc. Což se stalo. Thor získal zpět kladivo a tím i svoji moc. Od té doby už bylo kladivo opět pouze „hromosvod“, jako tomu bylo před zakletím. Už dál nebylo nositel moci jako takové, což nám bylo osvětleno v Ragnaroku, kdy mu Odin řekl, že jeho moc pouze usměrňuje (něco jako teserakt, žezlo…) a tu moc ovládal dál i bez kladiva, když bylo zničeno. Tohle prostě nedomysleli, to neokecáte :-D Kdyby to bylo jak píšete, tak by jeho moc „přeskočila“ na Visiona ve chvíli, kdy kladivo zvedl, a toho by si asi všimli (viz Thor 1 když ho získal sám Thor – bouře, blesky…:-D). To samé, že by pak skočila na kapitána a Thor by dle vašeho o svou moc přišel, což se taky nestalo.

#95 Hunter12 #96 PecaCZE
28.4.2019 | 21:56:06
PecaCZE

#90 Hunter12: Kdo si to proboha vymyslel, že Cap už byl tehdy hoden kladiva akorát ho nechtěl zahanbit ? Oprava: dřívější přítomnost se stane budoucností… tak je to myslím správně.

Nevím lidi, ale já jsem teda rád že jsem v kině poslouchal a takový bordel jako vy v tom nemám :D Prostě si na všechno co vám nesedí odpovězte, že kameny byly navráceny na své místo a tak ŽÁDNÁ ALTERNATIVNÍ REALITA SE NEVYTVOŘILA ! Přesně jak to bylo řečeno když se bavil Banner s Ancient one.

#97 Hunter12
28.4.2019 | 22:04:28
Monkeyskunk

A Red skull tam v té naší linii přece musel zůstat – nechtěli nic změnit a to on řekl Thanosovi, jak získat kámen duší. Tak si to přece plánovali. To, že pak vznikly alternativní reality (třeba ta s útěkem Lokiho) je věc jiná. Ale v té sledované linii se přece minulost neměnila, vždyť o tom to celé bylo. Takže Red Skull musel na planetě zůstat a věděl jak kámen získat, tak věděl i jak ho „odevzdat“, v tom bych problém neviděl. To jak tyhle věci ví, ale zase nikdo neví :-D

#99 Hunter12
28.4.2019 | 22:04:58
Hunter12

#92 Monkeyskunk: Nic o tom, že ta kletba byla jednorázová, tam nebylo. Ani o tom, že Thor o tu moc musí přijít, když někdo jiný získá Mjolnir i s jeho silou. Podle mě to je spíš jako duplikát Thorovi moci. A jak víš, že Vision nezískal Thorovu moc? Zvedne kladivo, získá Thorovu moc (blesky), kterou nepoužije a vrátí Thorovi kladivo, čímž přijde o tu moc.

#103 Monkeyskunk
28.4.2019 | 22:05:48
PecaCZE

#92 Monkeyskunk: Ty si vymýšlíš a úplně ignoruješ co bylo řečeno. Nikdo neřekl, že kletba byla jednorázová. Kdo řekl, že když je někdo jiný hoden kladiva, pak Thor není ? Trošku by sis to měl srovnat v hlavě.

#103 Monkeyskunk #129 FallenMaia
28.4.2019 | 22:09:57
Hunter12

#93 PecaCZE: Stačí vědět, jak funguje Mjolnir a vidět Age of Ultron. Nikdo si nemusí nic vymýšlet. A ta tvá oprava je chybná: „Minulost se stane budoucností a přítomnost minulostí, jenž nelze změnit.“ Hele, já v kině také poslouchal, dokonce jsem na to šel opakovaně, aby mi nic neuteklo a při vysvětlování pravidel cestování času jsem dával opravdu veliký pozor. Ale tato pravidla dávala smysl pouze do doby, než se u jezera objevil starý Steve.

#100 PecaCZE
28.4.2019 | 22:14:10
PecaCZE

Ze začátku tu byly dobrý komentáře, připomínky a teorie. Ale pak sem začali psát lidi co mají svou vlastní pravdu a nenapadne je třeba že něco nepochopili a místo toho, aby si přečetli předchozí komentáře, kde se o tom bavíme, tak hned nadávaj na věci, který nepochopili a tvrdí, že to nedává smysl :/

#101 Hunter12
28.4.2019 | 22:16:04
Hunter12

#94 Monkeyskunk: Však tam zůstal, ale tvůrci potvrdili, že se po odnesení kamene duší z Vormiru kletba zrušila a Red Skull je nyní volný. Bude moci jít, kam se mu zachce.

#103 Monkeyskunk
28.4.2019 | 22:18:40
PecaCZE

#97 Hunter12: Ok, pravda že přesně nevim jak to bylo, ale předtím jsi to napsal jinak. V pohodě, proti tobě nic nemám, nepíšeš hlouposti a rád se o tom i bavím. Co myslíš tím jezerem ? Steve vrátil kameny, aby nevytvořili alternativní realitu a pak prožil život. Ale je pravda, že tam se v tom právě taky ztrácím. On se nevrátil pomocí stroje, ale přišel tam za nima ne ? No a jeho rychlost stárnutí moc neberu, měl by být starší.

#102 Hunter12 #110 Skaz
28.4.2019 | 22:23:37
Hunter12

#98 PecaCZE: Vysvětli mi tedy, jak cestování časem v MCU funguje. To, co jsem psal já, není má pravda, ale to, co bylo řečeno ve filmu. A předposlední scéna filmu (starý Steve) tomu, co předtím o cestování časem bylo řečeno, naprosto odporuje.

28.4.2019 | 22:27:25
Hunter12

#100 PecaCZE: Steve žil v minulosti s Peggy, zestárl a protože díky séru supervojáka stárne pomaleji, dožil se dne, kdy do minulosti odcestoval. Přišel k tomu jezeru, protože věděl, že tam Banner, Wilson a Barnes budou. Bannerovo dřívější prohlášení, že se minulost stane budoucností (zřejmě z pohledu těch, co zůstanou v přítomnosti… z pohledu těch, co cestují do minulosti se minulost stane přítomností… aspoň to si myslím já) a přítomnost minulostí, jenž NELZE ZMĚNIT, nedává kvůli starému Stevovi smysl. Pokud nic z toho, co se v minulosti stane, neovlivní přítomnost, jak je tedy možné, že příchod Steva do minulosti přítomnost ovlivnil tím, že tam najednou byl starý Rogers? Pokud odnesení kamenů nekonečna a Mjolniru z minulosti, vytvoří alternativní reality, nevytvoří je náhodou také nastěhování se Rogerse do minulosti? Neměl by pak starý Captain být náhodou v alternativní realitě? Přitom jsme viděli, že se se Samem setkal v té samé realitě, ze které předtím odcestoval do minulosti.

#103 Monkeyskunk #110 Skaz
28.4.2019 | 22:45:09
Monkeyskunk

#95 Hunter12:
#96 PecaCZE: Já to tak pochopil mezi řádky, ale dobře, zkusíme vaši verzi, že kladivo moc rozdává, všem co jsou ho hodni a pozvednou ho. Potom by ale i Vision i Steve museli mít jeho schopnosti. Jaktože ji nemají. Pokud o ni přišli tím, že kladivo vrátili (přišli o něj) jak psal Hunter o Visionovi ,pak nedává smysl Thorova moc v Ragnarokovi poté, co o kladivo také přijde. Nebo dvojí metr?

#99 Hunter12: Po jakém odnesení? Thanosem nebo Hawkeyem? Thanosem souhlasím, pokud by se to týkalo Hawkeye a Red Skull pak odešel, popřelo by to část filmu IW, kde Red Skull řekne Thanosovi, jak kámen získat, Thanos by nezabil Gamoru a máš tu ten paradox, o kterém právě Banner říkal, že vytvořit nejde resp. že minulost nelze změnit. A tomu se přece chtěli vyhnout, chtěli zachovat všechno co se stalo v předchozích filmech.

#102 Hunter12: Co se týče starého Steva, příjde mi že stěhování se do minulosti bylo v souladu s časovou osou a v podstatě existovali 2 – jeden kapitán a druhej co žil s Pegy a na invazi v New Yorku se díval z gauče v TV s notnou dávkou nostalgie. Pokud by to všechno Pegy vysvětlil a zůstal skrytej, ona by to „hrála“ s ním, tak to v podstatě ničemu neodporuje. Na lavičku pak normálně ve stáří přišel, protože věděl, že tam budou. Tento způsob práce s časem počítá s tím, že vše je v podstatě předem dané a čas nemá počátek ani konec a je to smyčka. Viz Interstellar nebo Uroboros + Cassandra z Červeného trpaslíka, případně povstání egypťanů v Hvězdné bráně.

A co se týče alternativních realit, ikdyby teda všechny kameny vrátili tak jak chtěli, minimálně jedna alternativní vzniknout musela, a to ta, kde Thanos odešel do budoucnosti, kde zemřel. Tato realita byla dál bez Thanose, lusknutí atd. Čili alternativní…

#104 Hunter12
28.4.2019 | 23:22:48
Hunter12

#103 Monkeyskunk: S tím kladivem jsem to myslel následovně: Thor ovládá blesky a kladivo tuto jeho moc pouze usměrňuje. Odin očaroval Mjolnir tak, aby ho každý, kdo je ho hoden, mohl uzvednout a po uzvednutí získal moc podobnou té, co má Thor. Thor po ztrátě kladiva nemohl o moc přijít, protože je to jeho schopnost nesouvisející s kladivem. Ale v případě Steva je tato moc kladivem podmíněna. Aspoň tak si to vysvětluji já. K Red Skullovi a paradoxům: Žádné paradoxy nejsou. Sám Banner řekl, že přítomnost je neměnná, bez ohledu na to, k jakým změnám v minulosti dojde. Red Skull si klidně může v roce 2014 opustit Vormir a následně se v roce 2018 setkat na Vormiru s Thanosem a Gamorou. Kdyby Steve nevrátil kámen duší na své místo a ve správnou dobu, došlo by k větvení reality – v jedné by Red Skull opustil Vormir po obětování Natashy v roce 2014 a v druhé až po obětování Gamory o čtyři roky později. Starý Cap: Ta tvá teorie o dvou kapitánech má veliký háček. Změny provedené v minulosti při cestování časem neovlivňují přítomnost. Kdyby cestovali do minulosti a zabili Thanose jako dítě, což Rhodey navrhoval, nic by se v přítomnosti nezměnilo. Můžou být dva kapitáni, když by Rogerse naklonovali, nebo kdyby Stark vyrobil jeho robotického dvojníka, nebo pomocí kouzla, příp. kdyby do přítomnosti přišla jeho mladší či starší verze z minulosti nebo budoucnosti. Ale tento starý Steve nepřišel z minulosti pomocí stroje času. Odcestoval do minulosti, do doby, do které nepatřil (v té době už jeden – pro tu dobu originální – Captain byl a to ten v ledu) a tím ovlivnil přítomnost, ve které byl zestárlý Captain. Ale ovlivnit přítomnost změnou minulosti (a příchod Steva z jiné doby byla změna) není v MCU možné. A o tom celý film byl, že je přítomnost neměnná. A najednou scéna s Captainem a vše je jinak. Alternativní realita: To, co píšeš, jsem psal také.

#105 Monkeyskunk
29.4.2019 | 0:05:26
Monkeyskunk

#104 Hunter12: Joo, tak takhle by to asi šlo. Ale celkově mi to nějak nesedí, Odin tehdy jasně říkal, že s kladivem ten kdo je hoden získá Thorovu veškerou moc, né nějakou podmíněnou ani podobnou. Pro mě byla toto uvěznění moci v kladivu jednorázovka, chápu to tak od začátku, ale třeba nám někdy potvrdí opak. K Red Skullovi – jo, pokud by se vrátil, tak je vše v pořádku, takže výlet si udělat mohl. Nicméně nemusel. Ani pro jedno není zatím žádný důkaz. Ono zas, kam by vůbec šel, planeta vypada pustě, loď asi neměl, přenášet se taky neumí… Ale jo, na procházku mohl. Ke Stevovi, nesmíš chápat čas lineárně. Tohle podle mě blbě vysvětlili. Ty nemůžeš změnit to, co se už stalo – když bys zabil malého Thanose, tak nemá kdo lusknout čili změníš to co už se stalo, ale Steevem se nic nemění. Nebo co by se tím jako změnilo? On mohl takhle žít celou tu dobu mimo dění a jen o něm prostě nikdo nevěděl. To je právě ta nelinearita. I v Potterovi trojce to vlastně bylo celkem logicky udělané, kdy si viděl jeden čas ze dvou úhlů. Vypadalo to, že šli něco změnit, ale nezměnili nic, jen v té smyčce odehráli svoji úlohu. A nakonec se vrátili do té chvíle, kdy odešli. Tam to ale bylo jedno odpoledne, kdežto u kapitána několik desítek let. Tohle mi smysl prostě dává s tím, jak chápu práci s časem já. Minulost se stala jeho přítomností a přítomnost ovlivnit můžeš (příchod na lavičku – nějak v tom nevidím ten problém, tu změnu). To spíš ty alternativní relity mi dělají problém. Jinak podle toho co říkáš, by neměla Gamora existovat, protože v přítomnosti se nachází pouze kvůli tomu, co udělali v minulosti (šli pro kameny, Thanos se to dozvěděl a cestoval pro něj do budoucnosti, naší přítomnosti). Takže změnou minulosti (nechtěnou) ovlivnili přítomnost. Což by podle tebe nemělo být možné. Proto přítomnost změnit můžeš, vždyť přivedení 50% mrtvých zpět je také změna přítomnosti na základě interakcí s minulostí (vypůjčení kamenů). Já si přesně to Bannerovo vysvětlování nepamatuju, ale dle mého to má být tak, že nelze změnit minulost, to co už se stalo, nikoliv to co se děje. Protože to co se děje, tak změnili druhým lusknutím a toho by bez interakcí s minulostí nebylo:)

#112 Hunter12
29.4.2019 | 1:34:06
K€ryi

Vyjadrím sa aj ja, lebo je v tom riadny chaos. :-D . To kladivo som tiež pochopila tak, že ho Odin začaroval tak, že kto ho je hoden ovláda s ním aj Throrovu moc t.j. blesky mohol využit aj Vision. Tiež si myslím, že Captain America mohol kladivo zdvihnúť už v Age of Ultron. A čo sa týka toho cestovanie v čase: v momente ako dorazili do istého času sa vytvorili nové reality, pretože ostali tie bez nich a aj tie s nimi bez ohladu na to či kamene vrátili alebo nie ich časová os existuje bez toho aby sa objavili v minulosti a po navrátení kameňov sa odlišujú sa len minimálne (každá skupina vytvorila jednu) a sú tu aj tie, ktoré sa odlišujú viac t.j. Loki ušiel – úplne iný nasledujúci vývoj a to isté aj úmrtie Thanosa z minulosti. V podstate existuje nekonečno realít a každé rozhodnutie vytvorí ďalšie. A čo sa týka Captaina pri jazere, tam som bola trošku zmetená, ale súhlasím s názorom, že existuje presne taká istá realita, z ktorej Captain odišiel ako mladý strojom do našej kde žil tajne s Peggy, a preto mohol byť pri jazere.

29.4.2019 | 10:33:00
ori

Chce to proste nejaké vyjadrenia tvorcov :D

29.4.2019 | 11:27:57
ori

Hlavne by som rád videl opätovné stretnutie Kapitána a Red Skulla, ak tam teda stále bol :D A nejako mi stále vŕta hlavou scéna z IW po Thanosovom lusknutí s tou malou Gamorou, dúfal som že to tu nejako vysvetlia že čo to malo byť.

29.4.2019 | 11:33:20
Hunter12

Koukám, že hodně lidí nepochopilo, jak funguje cestování časem v MCU. V Terminátorovi cestoval T800 do minulosti, aby zabil Johna Connora a tím anuloval vítězství lidí v budoucnosti. Toto Avengers v případě Thanose udělat nemohli. Rhodey navrhoval vrátit se do minulosti, zabít Thanose jako dítě a tím zajistit, že k Infinity War vlastně nikdy nedošlo. Banner mu ale vysvětlil, že má zapomenout na filmy jako je Terminátor nebo Návrat do budoucnosti, protože takto cestování časem ve skutečnosti nefunguje. Přítomnost je totiž neměnná. Tudíž nic z toho, co hrdinové „napáchali“ v minulosti, neovlivnilo přítomnost. Myslím si, že tvůrci toto pravidlo o neměnné přítomnosti zavedli z důvodu, aby nemohlo dojít ke změnám v historii MCU. Kdyby totiž toto pravidlo neplatilo, tak by nikdy k Infinity War nedošlo, protože Avengers posbírali kameny nekonečna ještě před tím, než je získal Thanos (ten z minulosti). Ani by nevznikli Strážci Galaxie, protože by se Quill nemohl setkat s Gamorou a bez kamene mysli by se nezrodili Ultron a Vision. Hodně filmů by se tedy odehrálo jinak a nebo dokonce vůbec. Banner řekl, že když někdo cestuje do minulosti, tak se ta minulost stane jeho novou přítomností a dřívější přítomnost zase minulostí, jenž NELZE ZMĚNIT. A na tom byl vystavěný celý film. Připomíná mi to film Ztraceni ve vesmíru z roku 1998. Poté, co postavy zemřeli v minulosti, jejich starší verze z budoucnosti žili dál. I tam byla přítomnost neměnná. Obával jsem se, že se v Endgame stane něco podobného jako v Budoucí minulosti, kde došlo k restartu celého sdíleného vesmíru, ale to se nestalo. Ani se to nemohlo stát, protože v MCU funguje cestování časem jinak než ve většině podobných filmů. Je to cestování časem bez možnosti vytvoření jakýchkoliv paradoxů. Osobně si myslím, že jakákoliv změna provedená v minulosti vytvoří novou alternativní realitu. Až na tuto poslední větu se jedná o informace, které přímo ve filmu zazněli a nejsou to tudíž pouze mé teorie a domněnky. I když… něco podobného o alternativních realitách říkala Prastará. Přijmeme-li tato pravidla cestování časem, vše nám bude dávat smysl. Tedy až na předposlední scénu se Stevem. Steve Rogers byl jeden jediný, ale tím, že Steve z přítomnosti cestoval do minulosti, kde se rozhodl zůstat, se stalo, že v minulosti byli najednou Rogersové dva. Jeden v ledu a jeden u Peggy. To je logické. Ale vzhledem k pravidlům časoprostorového cestování v MCU není možné, aby byl v přítomnosti starý Steve. Monkeyskunk se ptal, co se změnilo odcestováním Steva do minulosti. Sice jsem to už vysvětloval, ale zkusím to ještě jednou. Na světě byl pouze jeden Captain America a ten v roce 2023 cestoval časem a zůstal někde ve 40. letech 20. století. Díky séru supervojáka stárl pomaleji než normální smrtelníci a tak se dožil dne, kdy do té minulosti odcestoval. Jinými slovy… po celou tu dobu byli na světě Rogersové dva. A tato ZMĚNA – dva Rogersové místo jednoho – je následkem právě Capova cestování časem. Podle mé teorie o alternativních realitách by příchod Steva z přítomnosti do minulosti měl způsobit větvení reality tak, jako tomu bylo v případě odnesení kamenů nekonečna z jedné doby do druhé. Někdo psal, že se ta scéna se starým Rogersem třeba v alternativní realitě odehrává, ale to není pravda. Sami jsme viděli, že se odehrává ve stejné realitě, ve které do minulosti odcestoval. Pro Monkeyskunka: Nemůžeš se odvolávat na Harryho Pottera, protože obraceč času fungoval úplně na jiném principu než stroj času v Terminátorovi, Delorean v Návratu do budoucnosti, nebo kvantový tunel v Endgame. Podtrženo, sečteno – scéna s Capem jednoznačně nedává smysl.

#111 Monkeyskunk
29.4.2019 | 14:40:50
Skaz

#102 Hunter12:
#100 PecaCZE: Jestli si můžu dovolit reagovat, pánové. Kapitán nežil s Peggy v jeho aktuální přítomnosti. Odešel vrátit kameny do minulosti a v té realitě zůstal s Peggy, vzal si jí a žil s ní svůj život. Potom, co Peggy umřela prostě jen aktivoval ten svůj náramek pro cestování v čase a objevil se pět vteřin potom, co odešel do minulosti. Vlastně to znamená, že v jedné realitě jsou pěknou řádku let dva Stevové, jeden zamrzlej, který se pak stane Captainem a pak druhý, který kapitánem už byl, ale rozhodl se zůstat v minulosti a žít svůj život. Pokud si vzpomínáte, tak je během filmu řečeno, že je úplně jedno jak dlouho v té minulosti zůstanou, vždycky se v přítomnosti objeví 5 sekund potom, co odešli. :) To, že se po návratu objevil na lavičce místo přímo před nima bylo podle mě spíš pro efekt.

#111 Monkeyskunk #113 Hunter12 #128 Hunter12
29.4.2019 | 14:47:50
Monkeyskunk

#109 Hunter12: Ne, ty pořád bereš čas lineárně. Jenže ta změna, to že tam byli 2 kapitáni, právě nemusí být změna. O tom celém mluvím. Že ten druhý, co žil s Pegy tam opravdu existoval už v předchozích filmech, jen nám ho neukázali a v podstatě o něm nevěděl nikdo na světě, kromě Pegy. Čili se žádná změna nekonala nebo si mi ji aspoň pořád neukázal, nic co by se v předchozích 20 filmech změnilo. Tys v předchozích dílech nesledoval život Pegy, takže nevíš jestli žila sama nebo ne. Kdosi zmiňoval, že sama v nějakém filmu říkala, že manžela pak měla. Mohla klidně myslet Steeva. Je jedno, jak obraceč fungoval, já se celou dobu bavím o vnímání času a možnosti jeho změny. Terminátor (aspoň jednička) je přece taky smyčka, tam se nic něměnilo v minulosti. Poslali terminátora na zabití Srah, aby se Jon nanarodil, proto poslali Reese, aby ji zachránil a Jon se narodil. Ale Jon se narodil právě proto, že tam byl poslán terminátor a následně Reese, čímž se smyčka uzavřela. Nebýt cesty do minulosti, Jon by se nenarodil, čímž by se minulost změnila.

#110 Skaz: No, pro mě ta minulost je stejná realita (stejná časová linie, jakou sledujeme od začátku). A v podstatě to celé myslíš stejně jako já. Až na ten konec. Sám říkáš, že je jedno, jak dlouho v minulosti zůstane. To ano. V tom případě, co mu brání dožít se přítomnosti (toho bodu, kdy odešel do minulosti) pokud stárne pomalej? Dle mého nic. Kdyby použil k návratu ten přístroj, tak se prostě objeví v něm.

#113 Hunter12 #114 Skaz
29.4.2019 | 15:19:15
Hunter12

#105 Monkeyskunk: „Minulost se stala jeho přítomností a přítomnost ovlivnit můžeš“ ALE TAM ŠLO O TO, ŽE SE PŘÍTOMNOST STALA JEHO MINULOSTÍ A TU ZMĚNIT NELZE. TO, ŽE JI NELZE ZMĚNIT – PŘÍTOMNOST, JENŽ SE STALA MINULOSTÍ – JSOU SLOVA BANNERA, NE MÁ. „Jinak podle toho co říkáš, by neměla Gamora existovat, protože v přítomnosti se nachází pouze kvůli tomu, co udělali v minulosti (šli pro kameny, Thanos se to dozvěděl a cestoval pro něj do budoucnosti, naší přítomnosti). Takže změnou minulosti (nechtěnou) ovlivnili přítomnost. Což by podle tebe nemělo být možné.“ JÁ ALE MLUVIL O POZMĚNĚNÍ MINULOSTI NĚKÝM Z PŘÍTOMNOSTI, ČÍMŽ SE PŘÍTOMNOST I BUDOUCNOST POZMĚNÍ, NE O OVLIVNĚNÍ PŘÍTOMNOSTI NĚKÝM Z MINULOSTI NEBO BUDOUCNOSTI. AVENGERS Z PŘÍTOMNOSTI MINULOST POZMĚNIT NEMOHLI, ALE THANOS Z MINULOSTI PŘÍTOMNOST OVLIVNIT MOHL. A TAKÉ TO UDĚLAL. PÍŠEŠ, ŽE NECHTĚNOU ZMĚNOU MINULOSTI OVLIVNILI PŘÍTOMNOST. TOU ZMĚNOU MINULOSTI MYSLÍŠ PŘÍCHOD THANOSE DO PŘÍTOMNOSTI? TO ALE NEBYLA ZMĚNA MINULOSTI, NÝBRŽ OBYČEJNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM. A NECHÁPU, PROČ BY GAMORA NEMOHLA EXISTOVAT. „Proto přítomnost změnit můžeš, vždyť přivedení 50% mrtvých zpět je také změna přítomnosti na základě interakcí s minulostí (vypůjčení kamenů).“ ZMĚNOU MINULOSTI JE MYŠLENO, ŽE CESTUJEŠ DO MINULOSTI, TAM NĚCO UDĚLÁŠ, TŘEBA ZABIJEŠ SVÉHO NEPŘÍTELE A TÍM OVLIVNÍŠ PŘÍTOMNOST – NEPŘÍTEL V PŘÍTOMNOSTI PŘESTANE EXISTOVAT. NĚCO JINÉHO JE, KDYŽ CESTUJEŠ DO MINULOSTI, TAM ZÍSKÁŠ KAMENY NEKONEČNA, PAK SE VRÁTÍŠ DO PŘÍTOMNOSTI A S POUŽITÍM KAMENŮ OVLIVNÍŠ PŘÍTOMNOST. TO JSOU DVĚ ROZDÍLNÉ SITUACE.

29.4.2019 | 15:21:26
Hunter12

#111 Monkeyskunk: Ty to bereš tak, že to funguje stejně jako obraceč času v HP. Jak mi pak ale vysvětlíš Quilla na Moragu? Ve Strážcích Galaxie 1 jsme viděli příchod Quilla na Morag. Úplně stejnou scénu (tancující Quill) jsme viděli i v Endgame. Kdyby to bylo tak, jak říkáš, omráčil by Rhodey Quilla i ve Strážcích Galaxie. Viděl jsi snad ve Strážcích Rhodeye? Já tedy ne. Peggy měla manžela, syna a dceru. #110 Skaz: Kdyby se Steve vrátil z minulosti pomocí časoprostorové GPS, opravdu by se objevil ve stroji času a ne na té lavičce.

#115 Skaz #117 Monkeyskunk
29.4.2019 | 15:32:41
Skaz

#111 Monkeyskunk: Mě je vlastně úplně jedno, co to JE PRO TEBE. Já ti říkám jak to je a jak to vysvětlili ve filmu. To, že ty se chceš nutně držet svého vysvětlení, které není ničím podložené, pouze tvýma domněnkama, je tvůj problém. :) Každopádně ptáš se, co mu v tom brání? Brání mu v tom fakt, že v té minulosti, do které odešel se do minulosti nikdy nemusel vydat, nikdy se neodehrála bitva v Engame a Thanos třeba vyhrál. Uvědom si, že s tou Peggy (když za ní odešel do minulosti) žil v úplně jiné realitě, kterou vytvořil tím, že v té minulosti zůstal. Ach, jak je těžké zrovna tohle vysvětlit tak, aby to lidi chápali. :D

#117 Monkeyskunk
29.4.2019 | 15:35:45
Skaz

#113 Hunter12: Proto říkám, že to bylo pro efekt a pro atmosféru celé té scény. Jinak mi tohle vysvětlení přijde jako naprosto logické a racionální. Bez jakéhokoliv paradoxu. Jen jsem to chtěl osvětlit, protože to vypadá, že to tu nikdo nechápe a naopak si lidi myslej, že tvůrci udělali obrovskou chybu. Vážně myslíte, že by měli celý film tak dokonale promyšlený a pak by udělali takovouhle začátečnickou chybu? Já si to nemyslím. :)

#116 Hunter12
29.4.2019 | 15:38:07
Hunter12

#115 Skaz: Já si myslím, že to chyba od tvůrců byla. Ale je to jen můj názor.

29.4.2019 | 16:06:54
Monkeyskunk

#113 Hunter12: Ano, správně by tam měl omráčit i Quila. Jenže to mohlo předcházet tomu, co jsme ve Strážcích viděli. Tohle celé je tam nedořešené. To samé, jak vrátil Cap teserakt? Potom, co si ho odnesl z výtahu za nima zase přišel, že si to rozmyslel a tady ho máte zpět? K tomu CapsLock chaosu se vyjadřovat nebudu, očividně každý chápeme práci s časem po svém.

#114 Skaz: Já se nechci nutně držet, proto o tom diskutuji. Ale zatím mi nikdo nedal logické vysvětlení, které by mi sedělo víc. Právě i v tom vysvětlení v samotném filmu jsou právě díry. Ty máš stejný problém jako Hunter a bereš čas lineárně – s počátkem a koncem. Pokud by mohla vzniknout alternativní realita, pak by byly možné i změny v minulosti. I tenhle typ práce s časem byl už v mnoha scifi probírán. Tím pádem existuje nekonečné množství realit. Jde o dva různé pohledy, které ale oni tak nějak spojili dohromady. Pokud ti přišel film dokonale promyšlený, pak se asi nemáme dál o čem bavit :) No uvidíme dál, buďto nám to osvětlí nebo nad tím mávnou rukou, ať si to každý chápe jak chce. Podle mě to bude ta druhá možnost :)

#118 Skaz
29.4.2019 | 16:08:12
Skaz

#117 Monkeyskunk: Poslední věc, kterou ti k tomu řeknu. Ty pořád píšeš, že chápeme čas lineárně, že každý chápeme práci s časem po svém. Já se ho nesnažim chápat po svém, já se ho snažim chápat tak, jak ho představili tvůrci a ne jinak. :) Všechno co udělali hrdinové v minulosti jinak, vytvořilo nové reality, které nijak nesouvisí s tou naší. Např. Tony a Steve chtěli po bitvě o NY ukrást Teseract, to se jim nepovedlo a ukradl ho Loki a následně s ním zmizel → vytvořila se nová realita, ve které události od této chvíle probíhaly úplně jinak, než v té „naší“ realitě )naše zůstala nezměněná). Tvůj příklad s Quillem. V naší realitě ho nikdo nesejmul a on si vesele dotancoval pro Orb. Nicméně tím, že ho Rhodey omráčil, vytvořil novou realitu, která taky probíhala od této chvíle jinak. Samozřejmě je možný, že tam Cap ten stone jen vrátil, Quill se probral, otřepal se a tak jako tak si pro něj došel. Ale i přes to už je to jiná realita.

#119 Hunter12
29.4.2019 | 16:41:45
Hunter12

#118 Skaz: Souhlasím.

29.4.2019 | 18:37:27
Joesef

Dámy a Pánové,

musím se tu podělit o svou teorii, kterou bych rád vysvětlil vše, co se stalo a proč se tak stalo a názor na alternativní reality. Tyto teorie jsem vymyslel tak, aby korespondovali s filmem.

1. Vše se muselo stát přesně tak jak se to stalo ve filmu. Protože kdyby se cokoliv stalo jinak Thanos by vyhrál. Ikdyby Thanosovy usekli ruku s kameny nekonečna, tak by nakonec nějakým způsobem vyhrál, ikdyby tam byla Marvel od začátku do konce, Thanos by vyhrál. Ikdyby cokoliv bylo jinak Thanos by vyhrál. Proč? No přece proto, že Strange viděl víc jak 14milionů možností a my jsme viděli tu jednu jedinou kde vyhráli. Jakékoliv teorie co se mohlo udělat jinak jsou trapné a to protože takhle to mělo být. Tím tvůrci vlastně zavřeli hubu Vám všem, kteří jste tak skvěli a udělali by jste to všechno lépe a jinak. Neudělali protože jinak to nešlo…

To je asi vše k obhajobě proč je film takový jaký je :-D Jinak to nemohlo být. (docela mě zajímá How It Should Have Ended kde jim film prakticky zabránil vytvořit jiný výtězný scénář :-D a tedy by mohli udělat jen to, jak vždy Avengeři prohrajou Už vidím, jak zabijou Thanose, budou chtít zvrátit lusknutí a najedou dostanou infarkt, nebo na ně spadne meteorit nebo cokoliv jen, aby nevyhráli).

2. Alternativní reality. Každý píše, že se tu vytvořilo X Paradoxů a realit atd. Má teorie se zakládá na jediné myšlence. jak se vytvoří alternativní realita? je to opravdu tak jednoduché, že něco změním v minulosti a tím vznikne alternativní realita? A co když ne? Co když je k tomu potřeba něco víc? Jako třeba vyjmutí Kamenů nekonečna z časové linky? Chápejme čas jako hladinu vody nebo lépe řeku která teče. Hodím do ní kámen (Cestovatele časem), ten vytvoří vlny ale vlny nakonec ustanou a hladina je naprosto stejná jako předtím, nebo v případě řeky voda obteče kámen a teče dál. Čas nakonec vše vrátí sám zpátky jak to bylo bezezměn (proč jak? Přírodní zákony a nebo prostě proto že chci). Pokud ale budu manipulovat s Vesmírnou energií, která tu byla ještě před časem samotným (Kameny Nekonečna) a vytáhnu je z časové linky, Vytvořím tím novou realitu jak vysvětlovala Ancient One. Jinak řečeno vytvořím nový odtok vody, kam bude voda směřovat a už hladina stejná nebude nebo řeka poteče více směry. Co z toho plyne vzhledem k filmu? není nová alternativní realita kde by nebyl THANOS, protože odcestoval do budoucnosti, Není žádná alternativní realita kde by Cap America žil s pegy a musel se někde schovávat či co tu kdo píše. Není žádná jiná alternativní realita, kterou by Avengeři způsobili cestováním v čase. Jediná Alternativní realita, která mohla vzniknout je (a to jen když to dovolím) s Lokim, který utekl s teseractem a to, protože teserakt je kámen nekonečna. Já to dovolím protože říkáte, že bude mít Loki svůj seriál a toto tomu hezky nahrává. Proč bych to nemusel dovolit je to, že Loki s tím kamenem necestoval časem s kamenem a tím pádem se stejně nakonec vrátilo všechno tak, jak bylo.

Zkrátka to beru tak, že vše, kde se cestuje časem (v avengerech), něco se způsobí, a nejsou u toho kameny nekonečna, nevytvoří alternativní realitu, ale pouze slepou uličku a nakonec se vše vrátí jak to bylo a pouze kameny nekonečna nebo nějaké další super silné entity mohou manipulací s časem vytvořit alternativní realitu která se nezhroutí.

Tímto bych chtěl uzavřít hádky o tom, co by bylo kdyby bylo tohle takhle a tamto jinak. Alternativní realitu s LOKIM Vám brát nebudu, měl kámen nekonečna (ikdyž necestoval časem do jiné doby s kamenem, ale ok). ale všechny další paradoxy a alternativní reality touto mou neprůstřelnou teorií nadobro zrušeny a já je kategoricky zamítám.

Proč to zamítám? No protože si myslím, že tento film si nezaslouží takovéto diskuze o realitách a cestování časem atd. O tom to nebylo a pokud někdo ze scénáristů udělal chybu protože je to idiot který neví, jak cestování časem a jiné reality fungují a tím pádem by vlastně neměl co dělat v HOLYWOODU a v kinematografii a měl by jít žebrat na chodník za tu drzost, že vše dostatečně nevysvětlil a neudělal dokonale.

Teorie o AR a TT si jděte psát do Flashe, legends of tomorrow a třeba i do terminátora to je mi fuk, ale Avengeři si to nezaslouží (nezaslouží si to, protože cestováni v čase není hlavní a myslím si, že ho tam scénáristi daly jen proto, že už neměli moc jiných možností).

Děkuji pěkně všem, kteří to dočetli do konce, dají mi za pravdu a kteří si také myslí, že si film nezaslouží být popotahován kvůli teoriím o AR a TT.

PS: Matrix je pokračování Terminátora.

#121 Joesef #123 Monkeyskunk
30.4.2019 | 11:27:27
Joesef

#120 Joesef: Pokud by AMERICA zabránil vzít LOKIMU teseract což klidně mohl udělat a pro CAPITANA je to vlastně i něco co musel udělat. nemáte ani jednu alternativní realitu a můžete jít brečet k FLASHOVI…

AVENGERS ASSEMBLE!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!

30.4.2019 | 11:56:53
Jířaman

Ironman žije

30.4.2019 | 12:17:36
Monkeyskunk

#120 Joesef: Jak mi bylo výše vysvětleno, alternativní reality vznikat mohly a vznikaly. Takhle to prej bylo vysvětleno ve filmu. Já to holt pochopil tak, že právě nechtěli vytvářet AR, ale prej je to nevyhnutelný. AR nemám rád, protože s tím jde všechno do kopru, je to scénáristická berlička díky které je možné prakticky všechno. Nikdo nemusí definitivně umřít atd. A pokud existují AR, z logiky věci jich existuje nekonečně mnoho. A z tohodle pohledu je 14 mil pokusů jen velmi malý zlomek všech možností. Kdyby stihl zkouknout dalších 10 možností(realit) tak klidně těch dalších 10 mohlo být z pohledu Avengers úspěšných. Alternativní realita je to druhé rameno řeky. Ne vždy se ale takové rameno vrací do stejné řeky.

#124 Joesef
30.4.2019 | 13:04:14
Joesef

#123 Monkeyskunk: Ano přehnal sem to, mohli vyhrát i jinak ano. :-D ale je to podle mě nepodstatné.

Pokud si pamatuju tak a o AR se bavili pouze s Ancient one, která to vysvětlovala stylem, pokud vyjmeš kámen nekonečna z jeho časové osy vytvoříš AR, načež odpověděli, vrátíme je tam, kdy jsme je vzaly a problém vyřešen. Nepamatuju si nic o AR, co by nebylo spojené s kameny nekonečna. jestli se nemýlím a nepřeslechl jsem se, moje teorie je stále neprůstřelná a vše je ok a žádné AR se nevytvořili protože to nikdo nechtěl.

#125 Monkeyskunk
30.4.2019 | 13:14:21
Monkeyskunk

#124 Joesef: Já to taky tak bral, že nechtěli vytvářet AR. Ale upřímně, přesně slovo od slova si to nepamatuji a na druhé shlédnutí nejdu (za mě je to o level níž než IW), takže to o AR je z příspěvků výše, kde tvrdí, že je to tak jak to tvůrci představili a né jinak. Já to chápu po svém, protože jejich vysvětlení (tvůrců a místní guru) mi příjde děravé, případně jako laciná berlička (AR).

#126 Joesef
30.4.2019 | 13:41:07
Joesef

#125 Monkeyskunk: taky si to nepamatuju jak to přesně řekla, ale já nechci AR a TT, to tam bylo podle mě fakt jen z donucení, Protože tvůrci věděli, že když to tam nezmíní oni, zmíníte to vy všichni a oni budou za blbce. žádný AR nebyly vytvořeny a tečka.

Zkuste to nesrovnávat s IW, ale brát to celé jako jeden velkej víc než 5hodinovej film. zlepší to názor.

#127 Jířaman
30.4.2019 | 13:50:37
30.4.2019 | 15:28:55
Hunter12

#110 Skaz: I když jsem zpočátku s tvou teorií tak úplně nesouhlasil, musím říct, že se mi to rozleželo v hlavě a tvá teorie mi teď přijde jako jediné možné vysvětlení toho, jak to s tím Stevem doopravdy bylo: Steve odešel vrátil kameny nekonečna a Mjolnir do minulosti/alter­nativních realit, kde byly vypůjčeny a pak místo toho, aby se vrátil do své doby (2023) odešel do 40. let 20. století (nejspíš do roku 1945 – objevil se tam hned po tom, co Steve z této reality zamrzl v ledu a stihl tak tanec, který si s Peggy kdysi domluvil), kde zůstal s Peggy. Tím se ale vytvořila nová realita, ve které jsou Rogersové dva – jeden v ledu, druhý u Peggy. Po její smrti (rok 2016 – za předpokladu, že zemřela stářím a ve stejném roce jako v té původní realitě) aktivoval časoprostorovou GPS a vrátil se zpět do své reality. To, že se objevil na té lavičce místo kvantového tunelu, mohlo být opravdu pro efekt. Tak, teorii máme, teď ještě, aby nám ji tvůrci potvrdili. :-)

1.5.2019 | 18:27:56
FallenMaia

#96 PecaCZE: Ale veď v jednotke Thora ho tam nejaký moment Thor samotný hodný nebol. Nemohol ho zodvihnúť. Odin to kladivo očaroval hodil ho na Zem a Thorovi zobral schopnosti. To kúzlo platilo len v tom filme a nie dlhšie, veď je to tam pekne vidieť na tom kladive ako stratí ten ornament a ak by ho v tom momente niekto zodvihol tak by spolu s ním získal Thorove schopnosti, to je celé, teda aspoň tak som to pochopil ja. A behom toho filmu sa Thor zmenil, nakoniec to kladivo zodvihol sám a schopnosti sa mu vrátili.

#130 Monkeyskunk
2.5.2019 | 8:33:16
Monkeyskunk

#129 FallenMaia: To už jsem jim taky říkal, neposlouchají. Oni z kladiva udělaly klon Thorovi moci :-D Nehledě na to, že každý kdo v MCU získal nějakou moc, tak to mělo nějaký efekt (kameny nekonečna, Capovo sérum, kousnutí pavoukem, zvednutí kladiva Thorem v jedničce, bylinkový čaj BP…). Což minimálně u Visiona s kladivem v ruce nebylo, což popírá jejich verzi o klonování moci :-D Ale je to marný nebo to Marvel prostě nedomyslel :)

#131 -Skinner-
3.5.2019 | 13:15:50
-Skinner-

#130 Monkeyskunk: 'Whosoever holds this hammer, if he be worthy, shall possess the power of Thor. Čiže áno kto je hodný kladiva ten má moc Thora.

#132 FallenMaia
4.5.2019 | 13:28:52
FallenMaia

#131 -Skinner-: Ale len v jednotke Thora, akonáhle ho Thor zodvihol vrátili sa mu jeho schopnosti a kúzlo stratilo efekt.

#133 Hunter12
5.5.2019 | 11:25:09
Hunter12

#132 FallenMaia: Ve filmu ale nebylo zmíněno, zda je to kouzlo trvalé nebo jednorázové. Musíme si holt počkat na to, jestli někdy někdo v MCU po uzvednutí Mjolniru Thorovu moc získá nebo nezíská. Tím se to potvrdí nebo vyvrátí. Jo, počkat… už se stalo… Steve Mjolnir uzvedl a Thorovu moc získal. Trvalost kouzla potvrzena!!!

#134 FallenMaia
5.5.2019 | 11:47:55
FallenMaia

#133 Hunter12: Ale bolo, bol tam ten ornament na kladive ktorý zmizol. A bolo to dané aj tým že Thor vlastne behom toho filmu nemal schopnosti ale ako to kladivo zodvihol tak sa mu vrátili.

#135 -Skinner- #136 Hunter12
5.5.2019 | 11:57:59
-Skinner-

#134 FallenMaia: Kúzlo nezmizlo kedže nikto iný nedokázal zdvihnúť Mjolnir. Ak by zmizlo tak by ho mohol zdvihnúť ktokoľvek. Mjolnir dokáže dať schopnosti tomu kto je ho hoden.

#137 FallenMaia
5.5.2019 | 12:51:40
Hunter12

#134 FallenMaia: Ten ornament je Triquetra – v MCU se jedná o symbol Asgardu. Na krátko se Triquetra objevila na Mjolniru, když ho Odin očaroval, ale hned zmizela. Asi to mělo symbolizovat ono očarování kladiva.

#137 FallenMaia
5.5.2019 | 13:17:24
FallenMaia

#135 -Skinner-:
#136 Hunter12: Ale sakra už ma neserte, ja som Thora videl miliónkrát, ten ornament sa neobjavil len keď ho Odin očaroval, objavil sa na tom kladivu vždy keď sa s ním niečo dialo, napríklad keď ho chcel Thor zodvihnúť ale zlyhal, alebo na konci keď sa obetoval a kúzlo zmizlo a kladivo sa mu vrátilo a zmizol aj ornament. Keď Thora Odin zbavoval moci tak povedal presne toto: „Nejsi hoden této říše, nejsi hoden svého jména, pro svou zradu nejsi hoden ani svých blízkých! ODEBÍRÁM TI TVOU MOC (v tom si pritiahol Thorove kladivo), ve jménu předkú, kteřý vládli přede mnou te já Odin Všeotec zapuzuji. (pritiahol si kladivo k perám a zašepkal doňho) KDO TO KLADIVO ZÍSKÁ, TEN SPOLU S NÍM OVLÁDNE I THOROVU MOC“ (objavil sa na ňom ten ornament a Odin ho hodil na Zem za Thorom) a odvtedy sa na kladive ten ornament (symbol tej kliatby) objavoval až do kým si ho Thor nezaslúžil a THOROVA MOC sa mu nevrátila. Zmizol ornament, zmizlo kúzlo, Thorova moc bola opäť v tých správnych rukách ;)

#138 FallenMaia #139 Hunter12
5.5.2019 | 13:54:01
FallenMaia

#137 FallenMaia: To že ho kapitán zodvihol je OK, zaslúžil si to a dalo sa to čakať, ale nemal s ním metať blesky ako Boh Hromu, to je celé.

5.5.2019 | 13:56:23
Hunter12

#137 FallenMaia: Než jsem napsal ten komentář, podíval jsem se na tu scénu s očarováním kladiva. Triquetra se po očarování Mjolniru objevila a IHNED zase zmizela. Já ti jen chci říct, že si nemyslím, že by Triquetra znamenala přítomnost toho kouzla, ale to, že se na kladivu objeví vždy, když se s ním něco významného děje – což jsi vlastně i sám napsal. Kouzlo je ale trvalé a to i když na kladivu není Triquetra viditelná. Steve je toho důkazem. Kdyby to kouzlo nebylo trvalé, nezískal by Steve po uzvednutí kladiva Thorovu moc.

#140 FallenMaia
5.5.2019 | 14:09:28
FallenMaia

#139 Hunter12: Triquetra je symbolom toho kúzla, ja som to teraz celé pozeral ešte naschvál a zmizne vtedy keď sa Thorovi vráti moc, veď som to tu napísal, tá Triquetra sa objavuje len vtedy keď sa s kladivom niečo deje a je na ňom to kúzlo, teda vlastne v tých chvíľach keď Thor je iba klasický smrteľník a nemá tie svoje božské schopnosti. On ten symbol reprezentuje to kúzlo. Prvý krát sa objaví presne vtedy ako som tu písal keď ho Odin očaruje a posledný keď sa Thorovi vráti moc. Logické ;)

#141 Hunter12
5.5.2019 | 14:16:32
Hunter12

#140 FallenMaia: Triquetra se objevila při očarování Mjolniru Odinem a hned zase zmizela. Pak se objevila až při oživení Thora v souboji s Destroyerem, kdy se Thorovi jeho moc vrátila. Po celou dobu, kdy byl Thor obyčejným smrtelníkem a kdy bylo kladivo očarováno, na Mjolniru nebyla Triquetra viditelná. To znamená, že Triquetra nemusí být viditelná, když je kladivo očarované. Tím pádem se na Triquetru odvoláváš zbytečně. A že se už nikdy na Mjolniru ten symbol neobjevil (třeba při uzvednutí Stevem), nic neznamená. Je to jen film. Tvůrci Triquetru na Mjolniru prostě už vícekrát nepoužili. A nebo jinak… Odin očaroval Mjolnir, aby ho dokázal uzvednout pouze ten, kdo je ho hoden a aby spolu s kladivem získal i Thorovu moc. Thor v Age of Ultron (5 let po událostech prvního Thora) řekl, že kladivo uzvedne pouze ten, kdo je ho hoden. To znamená jediné. Odinovo kouzlo je stále aktivní. Důkazem je Steve, který v roce 2023 spolu s kladivem získal i moc samotného Thora. Ty vlastně popíráš to, o čem ve filmu mluvili a co jsme viděli na vlastní oči.

#142 FallenMaia
5.5.2019 | 15:30:30
FallenMaia

#141 Hunter12: Nie, nie, si na omyle, objavila sa aj v momente kedy ho Thor chcel zodvihnúť ale zlyhal, bolo to vtedy keď naňho mieril Hawkeye, pozri si to ešte raz a pozorne, ja netrepem nezmysli, ten symbol je symbolom toho kúzla a vždy keď s tým kladivom chcel niekto pohnúť tak sa objavil. Nevideli sme ho len keď ho chcel zodvihnúť Loki ale tam nebol záber na kladivo. A v momente keď si ho Thor znova zaslúžil sa ten symbol znova objavil a zmizol už navždy, vieš prečo? Pretože sa Thorovi jeho moc už vrátila a kúzlo prestalo existovať. To že Thor hovoril že kladivo zdvihne len kto je ho hoden to beriem, tak to aj je, ale nie že s ním získa Thorovu silu a moc, to je božská moc a nie moc smrteľníka. To že ho zdvihol Kapitán je tiež OK, bol toho hoden a mohol ho použiť ale nemal vrhať blesky ako Boh. To bola jednoducho chyba vo filme.

#143 Hunter12
5.5.2019 | 15:44:24
Hunter12

#142 FallenMaia: Ten moment, kdy se ho Thor pokusil zdvihnout a mířil na něho Clint, jsem zapomněl shlédnout (očarování Mjolniru a oživení Thora jsem dnes shlédl, abych nepsal nesmysli), ale věřím ti, že se tam ten symbol objevil. Nicméně si stojím za tím, co jsem napsal, tak jako ty si stojíš za tím svým. Asi se shodneme, že se neshodneme a tím bych to ukončil. Jen se ještě vyjádřím k tvé poslední větě. Já to kouzlo chápu tak, že kdo je hoden a drží v ruce Mjolnir, dokáže vrhat blesky, protože Odin Thorovu moc na to kladivo přenesl. Můžu se mýlit, ale to, co jsme viděli v Endgame (Steve a blesky) chápu jako důkaz toho, že to je tak, jak tvrdím.

#144 FallenMaia
5.5.2019 | 16:07:56
FallenMaia

#143 Hunter12: Ale teraz daj bokom to čo sme videli v Endgame, podľa toho sa neriaď, riešime tu či to v Endgame bola chyba alebo nie takže to nemôžeš brať ako argument k tomu že máš pravdu.

Ako som tu už niekoľko krát písal, ten symbol predstavoval to kúzlo a bol na kladive presne vtedy keď bolo to kúzlo platné a keď Thor nemal svoju moc a už nikdy potom, čo to znamená? Že to kúzlo už viac nieje. Veď je to úplne logické. Aj podľa toho čo tam povedal Odin čo som tu už písal, on Thorovi tú moc vzal a vložil ju do kladiva a ten kto to kladivo získa, získa aj tú moc ktorú mu v ten moment zobral, no a nakoniec to kladivo získal sám Thor takže sa mu moc vrátila. Symbol zmizol, kúzlo zmizlo. Stoj si za svojím názorom, ale nemáš bohužiaľ žiadne dôkazy ani rozumné argumenty, tie stoja na mojej strane. Ty sa opieraš len o to čo bolo v Endgame ale ja ti hovorím že to čo bolo v Endgame bola chyba scenáristov, Kapitán nemal vrhať blesky ;)

#145 Hunter12
5.5.2019 | 16:54:16
Hunter12

#144 FallenMaia: Mé „domněnky“ se ale neopírají pouze o Endgame, ale i o Thora a Age of Ultron. Thor – očarování kladiva. Jednak díky tomu kouzlu uzvedne kladivo pouze ten, kdo je ho hoden a jednak spolu s ním získá i Thorovu moc. Nebylo zmíněno, zda se jedná o trvalé nebo dočasné kouzlo. Absence Triquetry v následujících filmech (např. při uzvednutí Mjolniru Visionem nebo Stevem) nic neznamená. Co ale něco znamená, je to, že se v Age of Ultron řešil Mjolnir a to, že ho uzvedne pouze „vyvolený“. Takže kouzlo v Age of Ultron stále platilo. Kdyby neplatilo, mohl ho uzvednout každý, kdo by ho unesl. Třeba Tony a Rhodey, kteří při pokusu o zvednutí kladiva používali část svého brnění. Kdo je hoden, uzvedne kladivo, kdo uzvedne kladivo, získá moc samotného hromovládce… Kdyby ho Steve v Age of Ultron zvedl, mohl metat blesky už v bitvě na Sokovii. On si to ale šetřil až do Endgame, kde nám ukázal, že ten, kdo je hoden, opravdu blesky s pomocí kladiva metat může.

#146 FallenMaia
5.5.2019 | 17:41:56
FallenMaia

#145 Hunter12: Ach jaj, ale to že kladivo nezdvihne ten kto ho nieje hoden to nieje to kúzlo :D :D Ja už sa musím smiať. To že ho nezdvihol ten kto ho nieje hoden to platilo už aj pred tým ako ho Odin očaroval, to nemalo s tým kúzlom nič spoločné. To kúzlo bolo len o tom že ten kto to kladivo získa získa aj Thorovu moc ktorú mu Odin odobral v Thorovi jednotke a Thor svoju moc vtedy nemal pretože bola „uväznená“ v tom kladive. Ale následne ho získal a moc sa mu vrátila, zmizol ornament a vybavené, kúzlo sa vyparilo. Ale stále ho nemohol zodvihnúť len tak niekto, to kladivo mohol používať len ten čo si ho zaslúžil, to mu ale nedávalo tú MOC čo Thorovi Odin zobral v jednotke Thora pretože tá sa vrátila pôvodnému majiteľovi. Ja neviem ako ti to mám ešte vysvetliť, veď sa nad tým zamysli, krásne to tam je vidieť. Ani Iron Man ani Rhodey ani Kapitán to kladivo v Age of Ultron nezdvihli nie preto že na ňom bolo to kúzlo z Thora jednotky ale preto že to kladivo mohol zdvihnúť len ten kto je ho hoden. To kúzlo už v ten moment neplatilo. A ak by si ho aj zaslúžili tak by ho zodvihli ale nemohli by vrhať blesky a ovládať búrku. Rovnako ako to nemal robiť ani Kapitán v Endgame.

Zrekapitulujem len pre teba:

  • Kladivo mohol zodvihnúť a použiť len ten kto je ho hoden, to ale NEBOLO to kúzlo.
  • To kúzlo na kladivo uvalil až Odin v Thorovi 1 a povedal toto: „ODEBÍRÁM TI TVOU MOC. KDO TO KLADIVO ZÍSKÁ, TEN SPOLU S NÍM OVLÁDNE I THOROVU MOC.“
  • Vtedy sa objavil ornament a Thor prišiel o MOC, tá bola uväznená v kladive.
  • Thor ho chcel zodvihnúť ale znova sa objavil ornament a nezvládol to, moc zostala v kladive.
  • Loki ho chcel zodvihnúť, nezvládol to.
  • Thor sa obetoval, na kladive sa objavil ornament a vyletelo k Thorovi, Thor ho chytil ornament zmizol, Thorova moc sa vrátila z kladiva Thorovi a kúzlo je prečo, Thor má svoju moc a ornament sa už neobjavuje. Ale stále platí že kladivo môže zodvihnúť ten kto je ho hoden ale nedostane už Thorove schopnosti.
  • V Age of Ultron ho chcú zodvihnúť ale nikomu to nejde, neobjavuje sa ani ornament, kúzlo tam už nieje. Čiže aj keby ho zodvihli nedostali by Thorovu moc.
  • V Endgame ho zdvihne Kapitán a vrhá blesky ako Boh Hromu, NELOGICKÁ BLBOSŤ!!!

To je všetko.

#147 -Skinner- #148 Hunter12
5.5.2019 | 18:09:11
-Skinner-

#146 FallenMaia: Nie predtým mohol Mjolnir zodvihnúť ktokoľvek. Až keď ho Odin očaroval tak ho môže zodvihnúť len ten kto je hoden. Mjolnir stále dáva schopnosti podobne Thoru tomu kto je hoden. Neviem čo máš s tým ornamentom kedže ten nebol nikdy vysvetlený a Mjolnir je stále očarovaný kedže predtým ho mohol zdvihnúť ktokoľvek podobne ako Stormbreaker ktorý také očarovanie nemá. https://marvelcinematicuniverse.fandom.com/…Mj%C3%B8lnir

#149 FallenMaia
5.5.2019 | 19:12:59
Hunter12

#146 FallenMaia: „Ach jaj, ale to že kladivo nezdvihne ten kto ho nieje hoden to nieje to kúzlo :D :D Ja už sa musím smiať. To že ho nezdvihol ten kto ho nieje hoden to platilo už aj pred tým ako ho Odin očaroval, to nemalo s tým kúzlom nič spoločné.“

No a v tom se právě pleteš. Odin očaroval Mjolnir, aby ho mohl uzvednout pouze „vyvolený“. To je známá věc. Na Stormbreaker ta věc s „vyvoleným“ neplatí, protože očarován nebyl. Dříve jsem si myslel, že byl Mjolnir očarován hned poté, co byl na Nidaveliru ukován a vůbec jsem si toto kouzlo nespojil s tím kouzlem z prvního Thora. Až na anglické wikipedii jsem se dočetl, že to je jedno a totéž kouzlo. Já vím, na wikipedii si může psát kdo chce, co chce, ale když jsem se nad tím zamyslel, začalo mi všechno dávat smysl. Před Thorem používala Mjolnir Hela a nepřijde mi, že by byla kladiva hodna. K očarování muselo dojít až poté, co byla Hela uvězněna v podsvětí. V Ragnaroku sice zastavila letící Mjolnir, ale to souviselo spíš s její velikou mocí, než s tím, že by byla hodna. Odinova přesná slova (v originálním znění – dabing může být zavádějící) byla: „Whosoever holds this hammer, if the be worthy, shall possess the power of Thor.“ Česky: „Ten, kdo drží toto kladivo, bude-li hoden (touto částí věty mohl Odin očarovat kladivo tak, aby ho uzvedl pouze "vyvolený“), bude mít moc Thora." Několik YouTuberů, kteří se v komiksech od Marvelu, respektive MCU vyznají (Medojed a mám dojem, že i Ulbert s Torenem), zmínilo, že Mjolnir dovede metat blesky stejně, jako to dokáže Thor. Jak řekl Odin v Ragnaroku, Thor dokáže metat blesky i bez kladiva. Kladivo tuto jeho schopnost pouze usměrňuje, ale jak by ji mohlo usměrňovat, kdyby samo tuto schopnost nevyvolávalo? Pak ale tu schopnost nějak muselo získat. Získat a udržet si ji, ne ji ztratit. To o moci Thora, jenž byla uvězněna v kladivu do doby, než ji získá (z kladiva „vycucne“) první člověk, který kladivo uzvedne, by dávalo smysl, ale pouze v rámci jednoho jediného filmu a tím je Thor z roku 2011, nikoliv v rámci celého MCU. A právě v rámci celého MCU je zapotřebí to vnímat. Jedině tehdy bude dávat smysl to, že Steve metal blesky. Je pochopitelné, že některé věci nebudou dávat úplně smysl, protože se za těch 22 filmů a 11 let na celém MCU prostřídalo spousta tvůrců, kteří měli rozdílné plány, názory a vize, ale v tom, že Steve pomocí Mjolniru metal blesky, bych problém opravdu neviděl. Jelikož jsem fanouškem Captaina Americy (ne toho komiksového, pouze toho z MCU), tak pro mě byla scéna s kladivem včetně těch blesků hrozně cool. Já jsem tedy spokojený a netrápím se tím, že na Thanose sesílal blesky.

#150 FallenMaia
5.5.2019 | 19:22:15
FallenMaia

#147 -Skinner-: To kde si zobral že pred tým ho zodvihol ktokoľvek??? Vždy ho zodvihol len ten kto je ho hoden o tom to kladivo bolo. Ornament nebol vysvetlený??? Veď som ti ho tu jasne vysvetlil ja a krásne to do seba zapadá. Ten ornament predstavoval to Odinovo kúzlo objavil sa pri očarovaní a zmizol po tom čo Thor získal schopnosti naspäť. Čo tam chceš viac vysvetlovať?? Veď to vidí aj slepý.

A to že Stormbreaker môže zdvihnúť ktokoľvek to presne neviem ale aj keby to tak bolo je to jedno pretože to kladivo tak fungovalo, zodvihol ho len ten kto je ho hoden, to že Stormbreaker tak nefunguje ešte neznamená že nehovorím pravdu. Stormbreaker zase funguje iným spôsobom, môže vyvolať Bifrost a ďalšie veci.

5.5.2019 | 19:33:29
FallenMaia

#148 Hunter12: Dobre už sa o tom nebavme, stačí mi že si mi povedal že v MCU veľa vecí nedáva zmysel. To mi stačí. Preto mne nedáva zmysel to že Kapitán metá blesky a ovláda búrku a ďalšie veci ktoré ale vzal Odin Thorovi v prvej časti a následne si ich Thor zobral naspäť keď zodvihol kladivo. Ale uznávam sú to komiksy a tam je taká kopa nezmyslov že riešiť to tu celý deň je asi aj tak ešte stále málo :D :D Pamätám si na jednu čast Big Bang Theory, kde sa do toho s Thorom a s kladivom tak zamotali že koniec :D :D

#151 -Skinner-
5.5.2019 | 19:41:42
-Skinner-

#150 FallenMaia: Zodvihla ho aj Hela. A predtým nikdy nebolo ukázané, že nikto iný ho nedokázal dvihnúť. Ale naozaj nemá cenu sa o tom baviť. Tvorcovia tvoria canon a tí si to vysvetlili tak, že kúzlo nezmizlo.

5.5.2019 | 19:51:12
FallenMaia

Keď už sme u nezmyslov, kto z vás mi vysvetlí najväčší nezmysel Endgame?? Ako vracal Kapitán tie kamene naspäť? Pretože on šiel vrátiť len klasické kamene ale zobrali ich v inej forme, zobrali Tesseract, žezlo, Aether z Natálky. Ako ich akože vrátil do pôvodného stavu? :D

#153 -Skinner-
5.5.2019 | 20:00:26
-Skinner-

#152 FallenMaia: Použil Time stone aby ostatne vrátil do pôvodnej podoby. To som vymyslel teraz za 15 sekúnd. Naozaj nad tým Russovi nerozmýšlali. Napríklad taký Cap mal žiť v inej časovej línii ale podľa bratov Russovych sa nejak vrátil do pôvodnej timeline.

#154 FallenMaia
5.5.2019 | 20:03:39
FallenMaia

#153 -Skinner-: Až na to že Kapitán nevedel používať Time Stone, jedine že by mu to urobila všetko Ancient One. To dáva logiku.

5.5.2019 | 20:46:13
terryuiu

Líbí se mi, kolik lidí neposlouchá nebo nečte titulky ve filmu, na kterém sedí v kině, kde je vše vysvětleno postavami, není to žádný surrealistický snímek Davida Lynche, kde si odpovědi musíte sami domyslet :) A debata ohledně kouzla Thorova kladiva, fakt vás musím pochválit, ještě jsem nikdy nečetla diskuzi, kde se 20× dokola omýlá jedna věc. :D

8.5.2019 | 13:03:33
Filip999

Zdravím všechny fanoušky Marvelu. Mám jen jednu otázku ( myslim že cestování časem chápu dobře ) – Kap America vratil kameny tam odkud je vzali aby vše bylo tak jak předtím… Ale co teda Thanos co přicestoval z minulosti ( s celou armadou ) a byl zabit. Takže se přece nevratil do minuslosti a nemohl ziskat kameny a lusknout........ ? Tomuhle nerozumim . Diky za odpoved.

#157 Hunter12
12.5.2019 | 14:25:59
Hunter12

#156 Filip999: Můžu ti říct jediné. Zajdi si na Endgame ještě jednou, protože jsi cestování časem vůbec, ale vůbec nepochopil. Minulost nelze změnit. Smrt Thanose z minulosti nijak přítomnost neovlivnila. Pouze tím vznikla alternativní realita bez Thanose, kde k lusknutí nedošlo. Ale v té hlavní časové ose se odehrálo vše, jak to známe z minulých filmů.

#158 Filip999
13.5.2019 | 14:51:47
Filip999

#157 Hunter12: ok, chápu, diky , když to budeme brát takhle tak to sedí…

15.5.2019 | 9:25:03
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Avengers: Endgame


Premiéra: 24.4. 2019 USA
Režie: A. Russo, Joe Russo
Scénář: Stephen McFeely, Christopher Markus
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Bradley Cooper, Karen Gillan, Josh Brolin, Danai Gurira, Brie Larson a další. 

VAŠE HODNOCENÍ
PROFIL FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY – Již brzy
RECENZE FILMU

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

 

Reklama

Postavy

Reklama

Galerie

Galerie
Používáme cookies, abychom mohli provozovat tuto internetovou stránku a zlepšit Vaši uživatelskou spokojenost. Budete-li pokračovat beze změny nastavení, předpokládáme, že souhlasíte s ukládáním souborů cookies z internetových stránek. Více informací o použití cookies.
OK