Supergirl Recenze první série

Recenze první série

Recenze první série

Je to týden, co stanice CBS odvysílala finále první řady. Druhá řada je zatím v nedohlednu, proto si pojďme zrekapitulovat a zhodnotit, jak se komiksový seriál o dívce z oceli vyvedl.


15 0
28.4.2016

V posledních letech jsme se nedočkali téměř žádného komiksového sériálu, který by mapoval osudy ženské hrdinky. CBS v roce 2015 přišlo se seriálem Supergirl, který měl situaci na komiksovém hřišti změnit a dokázat tak, že i ženy dokážou na svých bedrech unést tíhu celého seriálu.

Za Supergirl stojí stejní tvůrci jako u seriálů Arrow a Flash a dá se říci, že jejich rukopis je znát na každém kroku. A nejen tam. I když seriál o dívce z oceli vysílá stanice CBS, seriál svým vizuálem, prostředím a načančanými herci značně připomíná seriál ze stáje CW.


Supergirl se drží zaběhnutého standardu a představuje nám, jako již u výše zmíněných seriálů, nám představuje každou epizodu nového záporáka. Zda je to správná cesta, je nyní těžké posoudit. Pokud má seriál kolem dvaceti epizod a bude pokračovat ještě několik let, určitě bude mít brzy problém i s vymýšlením stále nových a nových záporáků i Supergirl. Do podobného stavu se letos se svou čtvrtou řadou dostal seriál Arrow, který už všechny své záporné postavy vyčerpal, a někdy musí (doslova) vařit z vody.

(Téměř už všechny postavy v seriálu ví, že Kara je Supergirl. Foto: CBS)

Supergirl na tom nebude v budoucnu o moc lépe. Už nyní si do první řady musela půjčit pár ikonických záporáků od svého bratrance Supermana. Dalším problémem u padouchů je ten, že většina hned v té první epizodě, ve které se objevili, zemře, čímž si seriál sám podkopává nohy a v budoucnu tak nebude moci šáhnout po zaběhlých a známých zlosynech.

Supergirl v prvních dílech působí velice nemastně a neslaně. První díl je dle mého názoru nestravitelný a pokud někdo skončil hned po pilotní epizodě, není se čemu divit. Seriál zpočátku působí nepřirozeně, kýčovitě a snad ani jedna postava není dostatečně zajímavá, aby si k ní divák vytvořil vztah. Úplným šlápnutím vedle byl příběh v úvodních pár epizodách.

Seriál se ale posléze zvedl a z nezajímavých postav se čím dál více stávaly stravitelnější postavy, které si nakonec dokáže divák i oblíbit. Namyšlená Cat Grant, která byla zpočátku nesnesitelná, se postupem času stane racionálně uvažující postavou, která dokáže příjemně překvapit. To samé se dá říci i o Winnovi, který svým způsobem připomíná Cisca z Flashe či Felicity z Arrowa.

(Do seriálu přiběhl i Flash ze stanice CW. Foto: CBS)

Trefou do černého je ovšem Melissa Benoist, která je v roli Kary Denvers naprosto úžasná. Melissa hraje přirozeně a divák si k ní lehce najde cestu. S naprostým klidem zvládá akční scény a v těch emocionálních dokazuje, že je správnou volbou pro roli Supergirl. Melissa je ta, na které je postaven celý seriál, a ona ho skutečně táhne.

Příběh je z počátku nic neříkající, ale s přibývajícími epizodami si ho lze snadněji oblíbit a těšit se na nové epizody. Seriál nestojí na propracovaném příběhu či akčních scénách. Důvod, proč si divák Supergirl zamiluje, jsou emoční scény, které jsou v seriálu opravdu silné. Srovnávat SupergirlJessicou Jones od Marvelu se příliš nehodí, protože by to bylo jako srovnávat jablka s hruškami. Každý seriál se vydal zcela jinou cestou a prakticky jde o jiné žánry, i když oba mají komiksovou předlohu.

Když se seriál na podzim začal vysílat, nebyl jsem z něj příliš nadšený. Pokud bych měl tehdy porovnávat s Arrowem, byl pro mě lukostřelec ze Star City jasnou volbou. Jak ale obě série postupovaly, Supergirl se stále zlepšovala a Arrow naopak se svou kvalitou klesal. Nečekal jsem, že během seriálové sezóny otočím u obou seriálů o 180 stupňů – Arrow se postupem času stal místy nekoukatelným seriálem a ze Supergirl se nakonec vyklubala svěží a příjemná série.

Hodnocení: 75 %

Jak hodnotíte první řadu? Líbila se vám? Splnila očekávání? A co očekáváte od druhé série?

Diskuze /15

Billy the Kid

ano jak jsi psal toto je první serial vůbec o superhrdince, poslední superman byl ze smallville :) .první řada se mi celkově líbi i první díly nejsou k zahození. melisa je velmi pěkná herečka :) takže očekavaní splnila. ano jak jsi psal doufám že druhá serie přinese ovoce- mají dost času něco vymyslet. Jsem velký fanda také arrowa první dvě serie nemají konkurenci, ta třetí velice ale velice pokulhává a ta čtvrtá až na pár dílu veliký odpad- některé sceny s felicity a laurel jsem byl nucen přetáčet. A naopak Flash ze začatku první serie astronomicky skočil do serie druhé, dech beroucí sceny, má také zemi dva- která se nám představila v druhé serii třinactého dílu a to panečku byla jízda, takže má z čeho čerpat :) . TAK ABYCH TO SHRNUL MOMENTÁLNĚ JE NA PRVNÍM MÍSTĚ FLASH, DRUHÉ MÍSTO PŘISOUDÍM SUPERGIRL A TŘETÍ MÍSTO PATŘÍ ARROW. PS herec stephen ammel ( arrow) by se rád podíval do země supergirl- tak možná nějaké oživení pro čtvrtou serii arrowa :)

28.4.2016 | 18:24:41
Liss93

Pro mě je to takový typický CW seriál. Postavy řeší hlavně vztahy (sry, ale Olsen je tak strašlivě nesympatickej a prkenej, že doufám v jeho zařvání) a záporáci byli občas k smíchu. Ale nemůžu upřít vzestupnou tendenci kvality děje. Dám ji ještě šanci, protože doufám ve více crossoverů.

28.4.2016 | 22:03:49
lopee

‚…Pokud bych měl tehdy porovnávat s Arrowem, byl pro mě lukostřelec ze Star City jasnou volbou…‘ Takový byl Arrow v první sérii. A ještě skoro celou druhou. Jenže jakmile se tam začal objevovat Magneto a kluci a holky získali S-M kostýmy a začali se navzájem oživovat v každém druhém díle… Opravdu to nemyslím špatně a už vůbec na nikoho, ale Arrow je seriálem pro někoho, kdo ještě zpívá fistulí v chrámovém sboru. U Supergirl osobně váhám mezi 60% – 65%, dá se na ni dívat, když venku prší, či tak něco. Ovšem vedle seriálů jako Gotham, Daredevil a Agents of SHIELD je to sotva 30%. Arrow pak ani 10%. Jessica Jones mi přijde jako nepovedený seriál pro dospělé. Tu navíc do země zadupává Hra o trůny. Kdyby měla polovinu dílů, byl by to fajn seriál. Tyhle seriály zkrátka mají tu smůlu, že tu jsou vedle nich takové, které představují zcela jinou ligu.

#4 Billy the Kid
29.4.2016 | 1:10:41
Billy the Kid

#3 lopee: tak daredevilu nesahá momentálně ani hra o truny ani po kotníky- uvidíme co v šesté serii :) , a daredevil je top, ale to je hrdina ,, Bez super schopností" aspoň pro mě jiný žánr, takže supergirl a daredevila spolu srovnat nedokážu :)

#6 lopee
29.4.2016 | 4:23:07
tom99

Daredevila a Jessicu Jones zkrátka nejde srovnávat se Supergirl. Je to opravdu jak porovnávat dva odlišné žánry. Tyto seriály prakticky nemají nic společného…

webmaster
29.4.2016 | 8:28:12
lopee

#4 Billy the Kid: Já o Jessice nezačal mluvit jako první. A jiný žánr… z článku jsem měl dojem, jako kdyby se autor ptal na náš názor na první řadu seriálu Supergirl. A Daredevil je taky seriál. Dobře napsaný – a o to hlavně jde. No a k těm ‚super schopnostem‘… přelep si oči izolačkou, třikrát se otoč kolem dokola a vyraž do ulic. ;-) On totiž právě ten DD své super schonosti má.

29.4.2016 | 12:48:14
Optical

Slabota, kterou bych hodnotil tak maximálně 2 z 5. Velmi primitivní scénář, všudypřítomná lacinost od kostýmů až po efekty i nepříliš zdatné herecké výkony jednotlivých aktérů. Akčních scén je na komiksově laděnou postavu velmi málo a provedení je i na seriál podprůměrné.

29.4.2016 | 15:14:19
Vission

„Supergirl se drží zaběhnutého standardu a představuje nám, jako již u výše zmíněných seriálů, nám představuje každou epizodu nového záporáka. “

jak u Flashe tak u arrowa tomu tak bylo pouze v části 1. série a nyní se to stává spíše vyjímečně a když už je nový padouch tak vydrží i více epizod ;)

30.4.2016 | 6:48:23
tomasmachalekkkk

Tak jak tuhle herečku miluji,tak jsem to vzdal u druhého dílu.Tahle holčina jako super dívka do seriálu nezapadá.Možná se odvážím prozkoumat i další díly.Tedy jestli mi někdo přesvědčí o pravém opaku.Už mi přijde,že těchto seriálů je tolik,že už ničím ani nemůže překvapit.

#13 Baltik #14 Billy the Kid
30.4.2016 | 10:24:16
Blázen z Jericha

Pak udělej recenzi 4. série Arrowa ať se pobavíme. Ani těch 0 % nebude stačit.

#15 tom99
30.4.2016 | 11:00:03
DoctorWho^

75% ? Pokud jsi 16letá mokrá holka, tak jo. :)

#14 Billy the Kid
30.4.2016 | 11:07:15
Mrtrololo

Totální srágora, která by zasloužila max. 10%

1.5.2016 | 1:29:36
Baltik

#9 tomasmachalekkkk: V každém díle se brečí, objímá se a říká se „já tě ochráním“, „jsi v pořádku“, „byla to moje vina“ „vystavil/a jsem tě nebezpečí“

Ale dodíval jsem to. A budu i prokračovat, protože prostě DCU.

1.5.2016 | 8:28:08
Billy the Kid

#11 DoctorWho^: nevím proč zrovná mokrá 16tka :) těch kluku tam není moc, ale ta supergirl wow :)

#9 tomasmachalekkkk: tak takových serialu není nikdy dost, a zrovna tu ten druh a žanr hrdiny je jen tento, smallville superman a podobné serialy už nebeží aktualně :) , pokud nemáš na mysli the flash, a arrow :)

1.5.2016 | 11:57:01
tom99

#10 Blázen z Jericha: Bohužel recenzi na čtvrtou sérii psát nebudu, jinak bych to ale asi dost zkritizoval :-)

webmaster
8.5.2016 | 13:36:25
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S03E07: Wake Up

cz100%
DOKONČENO
en100%
DOKONČENO

Titulky pro vás připravil: @Tomass2002, @matrix17

Titulky sedí na verzi:

…HDTV.x264-SVA

Hledáme korektora na časování titulků

Aktuálně titulky pro seriál Supergirl překládá @Tomass2002, ale uvítali bychom pomoc. Především hledáme korektora, který by mu pomohl s časováním titulků. Pokud máte zkušenosti a chtěli byste se na titulkách podílet, ozvěte se @Tomass2002 či @tom99 do vzkazíku.

Reklama

Aktualizace postav

Během vysílání třetí řady budeme přidávat nové profily postav. Rozhodně je nezapomeňte postavy ohodnotit.

Nejoblíbenější postavy

Pomoz nám otestovat mobilní aplikaci

Jste z Prahy a okolí a chtěli byste pomoci Edně?

Hledáme dobrovolníky, kteří by přijeli na uživatelské testování naší nové mobilní verze a aplikace.
Máme připravený první návrh a rádi bychom znali vaše názory, reakce, připomínky a další postřehy.
Testování by proběhlo v sídle Mladé Fronty (Praha – Modřany) a nezabralo by více než hodinu. K ruce budete mít náš mobilní telefon a v něm první návrh, který chceme otestovat.
Zájemci pište na thomas@edna.cz.

Zajímavosti

Zrod Reign: Jak se vám líbil vzestup záporáka třetí řady?

Zrod Reign: Jak se vám líbil vzestup záporáka třetí řady?

Samantha Arias se sice objevuje v seriálu již od začátku třetí řady, ale zatím jsme ji poznali jako starostlivou matku, která by neublížila ani mouše. To vše se změnilo na konci epizody Wake Up. A na zrod padoucha jsme čekali opravdu dlouho. A my se ptáme – jak moc se vám přerod líbil?

Náhodný obrázek

Náhodný obrázek

Narozeniny